Pak pen en papier en schrijf voor jezelf op wat je allemaal moet doen. Welke toetsen zitten eraan te komen, welke hoofdstukken moet je leren, en welke opdrachten moet je inleveren? Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht hebt van wat je allemaal moet doen voordat je begint met een planning maken.
Als je duidelijk hebt wat je moet doen, schrijf dan ook op wanneer alles af moet. Ga je de planning maken? Dan weet je in ieder geval waar je op welke momenten meer tijd aan moet besteden en wanneer alles af moet. Zet de deadlines op volgorde.
De beste manier van een planning maken is voor iedereen anders. De een vindt het fijn om een duidelijk overzicht op papier te hebben, terwijl de ander liever een digitale planning heeft. Bepaal voor jezelf wat jij het fijnste vindt en ga dan pas de planning maken.
Planning maken √ Gebruik kleurtjes
Heel belangrijk bij een planning maken is het gebruik van kleuren. Het geeft een duidelijker overzicht wanneer je bepaalde stukken tekst highlight. Maak bijvoorbeeld alles dat met biologie te maken heeft groen, en geef de opdrachten voor wiskunde een blauwe kleur. Maak de deadlines en toetsen geel. Op die manier weet je in één oogopslag waar je aan moet werken die dag.
Natuurlijk heb jij je werk het liefst zo snel mogelijk af, maar het is heel belangrijk om realistisch te blijven. Een planning maken waarbij je alle vakken in drie dagen leert is niet heel realistisch, dus probeer hier rekening mee te houden. Probeer in te schatten hoeveel tijd je voor een bepaalde opdracht nodig hebt, en verdeel dit dan over de dagen die je nog over hebt. Plan vooral ook pauzes in, want die heb je soms ook gewoon nodig.
Klinkt als een inkoppertje, maar het is wel echt belangrijk: begin op tijd. Zorg ervoor dat je niet alles in een week moet proppen, omdat je de weken ervoor niks voor school hebt gedaan. Als je optijd begint heeft een planning maken het meeste nut, want dan zul je je er eerder aan kunnen houden. Succes!