De toetsweek begint over meer dan drie weken, maar jij schiet nu al in de stress. Hoe ga je in godsnaam voldoendes halen voor al die toetsen? Onmogelijk… De een is nou eenmaal beter in leren dan de ander. Het lijkt wel een soort gave. Maar niet getreurd, want er zijn genoeg tip die je kunnen helpen met leren. Wij hebben er een paar voor je verzameld. Met deze tips scoor jij sowieso een dikke voldoende.
♥ Maak aantekeningen op papier
Waarschijnlijk ben je al snel geneigd om aantekeningen te maken op je laptop of op je telefoon. Maar op digitale apparaten heb je veel sneller te maken met allerlei soorten afleiding. Je krijgt een appje, scrolt even door Facebook en maakt nog even een Snapchat. Allemaal factoren die je van het leren af houden. Daarbij komt kijken dat aantekeningen maken op papier ervoor zorgt dat je dingen beter onthoudt. Leg de volgende keer gewoon alle apparaten aan de kant en pak je kladblok erbij.
♥ Zorg voor een rustige omgeving
Een rustige omgeving is een must voor een goede werkplek om te leren. Zoek een plekje op waar jij alle spullen die je nodig hebt op tafel kunt leggen. Zorg ervoor dat er niks is wat je nog kan afleiden. Leg alle digitale apparaten uit het zicht en zoek geen ruimte waar ook nog andere mensen zijn. Zo kun jij je alleen nog maar bezig houden met het leren van je toets.
♥ Las pauzes in
Het is goed als je eindelijk in de flow zit, maar te veel leren helpt je ook niet veel verder. Het is goed om tussen het leren door af en toe even een pauze in te lassen. Je hebt je gedachten dan even bij iets anders, waardoor je je later weer beter kunt focussen. Ga even iets doen waarmee je je hoofd leeg kunt maken. Wandel bijvoorbeeld een stukje in het park of klets even bij met je moeder.
♥ Maak het wat leuker
Leren is niet leuk, maar je kunt het zelf wel wat leuker maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jezelf te belonen. Spreek met jezelf af dat je wat lekkers mag pakken op het moment dat je een bepaald aantal vragen goed hebt beantwoord. Zo maak je het leren toch wat spannender, voor zover dat mogelijk is.
♥ Gebruik een notitieblok met tabbladen
Je weet nu al dat je beter notities kunt maken op papier. Nog handiger is om een notitieblok met tabbladen aan te schaffen. Maak achter ieder tabblad notities voor een ander vak. Zo heb je de notities voor ieder vak altijd bij de hand en raak je ook niets kwijt. Leren wordt zo ook een stuk makkelijker en een klein beetje overzicht is heerlijk.
♥ Maak een duidelijke planning
Het draait allemaal om een goede planning. Veel mensen vinden het moeilijk om in te schatten wanneer voor welk vak moeten gaan leren. Probeer een ruime tijd voor de toetsweek een planning te maken waarin precies staat wanneer je wat moet leren. Je kunt natuurlijk zelf een planning maken, maar je kunt ook een planner aanschaffen waarin je alles duidelijk bij kunt houden. Nu is het alleen nog maar de kunst om je aan je planning te houden ;-).
♥ Kies ervoor om samen of alleen te studeren
De een zondert zich het liefste compleet af van de buitenwereld, terwijl de ander juist het liefst onder de mensen is terwijl ze leert. Zoek uit of jij juist beter in je eentje kunt leren of samen met een vriendin. Misschien heeft je vriendin ook wel moeite met leren. Jullie kunnen proberen om samen te leren en elkaar te overhoren. Samen leren is gelijk een stuk leuker, toch? Zorg er alleen wel voor dat het niet te leuk wordt, want anders heb je er nog steeds niks aan…
♥ Gebruik markeerstiften
Highlight de belangrijkste delen uit de tekst met een markeerstift. Gebruik verschillende kleurtjes voor meer overzicht. Kleur alle punten die je moeilijk vindt bijvoorbeeld geel en markeer alle dingen die je al weet met een roze stift. Zoek voor jezelf uit waar je welk kleurtje voor gaat gebruiken.
♥ Luister muziek
Als jij bij alles muziek luistert kan het zo zijn dat je dit ook fijn vindt tijdens het leren. Uit onderzoek blijkt dat klassieke muziek er op korte termijn voor zorgt dat je mentale taken beter kunt uitvoeren. Dus als je van plan bent om muziek te luisteren tijdens het leren, kies dan voor een muziekstuk van bijvoorbeeld Mozart. Er is natuurlijk ook helemaal niks mis met leren zonder muziek op de achtergrond.
Bedankt voor de tip, Britt!
Bron: greatist.com, studenten.net, fastweb.com | Beeld: iStock