Alhoewel de naam best heftig klinkt, is chlamydia wel de meest voorkomende soa in Nederland. Vooral studenten zijn er aardig bekend mee. Het is een bacterie die je oploopt door onveilige seks. Chlamydia geeft vaak geen klachten, waardoor veel vrouwen niet eens door hebben dat ze besmet zijn. Als je het wel merkt, kun je last krijgen van meer afscheiding, bloedverlies en pijn bij het plassen of seks (dit kunnen ook redenen zijn voor pijn bij seks). Het is dus belangrijk dat je jezelf laat testen, want als je hier te lang mee wacht kun je zelfs onvruchtbaar worden.
Doordat Chlamydia lastig te herkennen is moet je een soa-test doen. Je kunt de test het beste tien dagen nadat je seks hebt gehad laten doen. Je kunt hiervoor naar je dokter gaan of de GGD, daar wordt dan een uitstrijkje van je vagina gemaakt. Wanneer de test positief is krijg je een antibioticakuur mee, nadat je deze hebt gedaan is de bacterie uit je lichaam verdwenen.
Gonorroe is een erg besmettelijke soa en uit zich bij mannen anders dan bij vrouwen. De bacterie geeft vaak bij vrouwen geen klachten. Als dit wel zo is kun je bijvoorbeeld meer afscheiding krijgen of pijn bij het plassen.
Gonorroe kan je als vrouw bij de GGD of huisarts zelf testen door een wattenstaafje langs de wand van de vagina te halen. Wanneer de test positief blijkt te zijn moet je het meteen laten behandelen met een antibioticakuur.
Heb jij branderige blaasjes op je vagina of bij je anus? Dan bestaat er een grote kans dat je herpes hebt. De klachten kunnen erg pijnlijk zijn en duren ongeveer drie weken. Helaas is het niet voor altijd verdwenen, herpes kan namelijk vaker terugkomen.
Helaas is het virus niet te genezen, maar je kunt wel medicijnen krijgen waardoor de aanvallen korter duren en minder ernstig zijn. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak bij je huisarts of de GGD wanneer je denkt dat je het virus hebt opgelopen.
Wanneer je down there bultjes of puistjes hebt betekent dit niet meteen dat je last hebt van genitale wratten, maar het kan wel. Je kunt het herkennen aan wratjes op of rondom de schaamlippen, de vagina of de baarmoeder die worden overgedragen door onveilige seks. Ze doen geen kwaad, maar kunnen wel jeuken en staan natuurlijk niet zo charmant. De wratten kunnen er heel verschillend uitzien: van heel klein tot groot en van wit tot grijsachtig.
Bij een dokter kun je laten bepalen of je last hebt van genitale wratten. Je krijgt dan een recept mee met een zalf die je er regelmatig op moet smeren. Als de klachten niet verdwijnen kun je het bij de dokter laten weghalen.
Hepatitis B is een ernstige ziekte die je lever kan aantasten. Het is erg besmettelijk en kan worden overgedragen tijdens seks. Als je klachten ervaart kun je last hebben van vermoeidheid, misselijkheid en lusteloosheid, maar vaak merk je er niks van.
Hepatitis B kan worden vastgesteld door een bloedtest. Acute hepatitis B gaat vaak vanzelf over. Van chronische hepatitis B is sprake wanneer het virus na een aantal maanden niet uit het lichaam is verdwenen. Als dit het geval is kun je je laten vaccineren.
Je kunt de soa hiv krijgen door onveilige seks. Het virus kan zich verspreiden via bloed, sperma of vaginaal vocht. Hiv zelf geeft niet altijd klachten, maar wanneer het zich verder ontwikkelt noem je het aids. Je wordt dan vaak erg ziek, doordat je afweersysteem slecht werkt. In het begin merk je hier vaak niet veel van, maar na enkele jaren kan je ernstige klachten krijgen zoals hersenvliesontsteking en huidkanker.
Je kunt de soa behandelen met medicijnen die er eigenlijk alleen voor zorgen dat de ziekte geremd en onderdrukt wordt. Hiv hoeft gelukkig niet automatisch tot aids te leiden. Door de medicijnen wordt het zoveel mogelijk voorkomen.
Syfilis is een gevaarlijke soa die zich langzaam verspreidt, de klachten worden steeds groter. In het begin krijg je vaak zweertjes op je vagina, anus of in je mond. Na enkele weken tot maanden kun je last krijgen van vlekjes, griep en haaruitval. Na een aantal jaren kunnen verschillende organen beschadigen zoals je hart en hersenen.
De soa kan worden vastgesteld door een bloedonderzoek. Als je er op tijd bij bent krijg je een antibioticakuur of injecties. Wanneer je het niet op tijd laat behandelen kan het ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben.