Soa-test GGD of naar de huisarts?
Om te achterhalen of je met een soa kampt, kun je je laten testen bij de GGD of bij je huisarts. Heel veel mensen kiezen ervoor om een soa-test te doen bij de GGD. Je huisarts is iemand waar je al jaren komt en die je nog gedag zegt als jullie elkaar tegemoet komen op straat #awkward. Een soa-test doen bij de GGD doe je geheel anoniem. Daarnaast is een GGD soa-test onder de 25 jaar volledig gratis. Wanneer je een soa-test bij de huisarts doet, betaal je dit met je eigen risico en deze kosten lopen best hoog op. Ben jij een tikkeltje klunzig en weet je dat je je eigen risico wel opmaakt, en vind je het niet erg om je huisarts tegen te komen op straat, omdat jouw vagina niet de enige is die hij/zij ziet? Dan is de huisarts ook een prima optie. Het gaat erom waar jij je goed bij voelt.
Voordat je bij de GGD terecht komt, moet je eerst telefonisch of online een afspraak maken. Via de telefoon vertel je waarom je een soa-test wil doen. Op de GGD-locatie vul je voorafgaand de test een formulier in. Dit is nuttige informatie voor de arts waar jullie aan het begin van de test nog even over praten. Op basis van deze antwoorden kijkt de arts welk onderzoek nodig is. Je krijgt een urineonderzoek, uitstrijkje of bloedonderzoek. De arts doet ook altijd lichamelijk onderzoek. De arts kijkt dan of er aan je vagina iets te zien is en dit gebeurt dan met een eendenbek. Dit klinkt enger dan het is, het voelt vooral een beetje koud aan.
Alhoewel je natuurlijk direct wil weten of je een soa hebt en natuurlijk welke, moet je nog een week wachten op de uitslag. De uitslag krijg je via een sms of je maakt een belafspraak. Nu de uitslag bekend is, is het tijd voor de behandeling. Van je arts hoor je wat voor genezing bij de soa in kwestie past.