Gezonde voeding is een van de belangrijkste onderdelen als we het over een gezond brein hebben. Je hersenen vinden het heerlijk als je veel gezond en kleurrijk voedsel eet. Geniet van bosbessen, radijs, tomaten en eet véél donkere bladgroenten, zoals spinazie, rucola en boerenkool. Onze favo vrucht staat ook tussen het rijtje breinvoedsel, namelijk de avocado. Vet is supergezond voor je brein. Deze voedingstof vormt namelijk 60%(!) van je hersens. Mensen die een vetarm dieet volgen, ervaren vaak de volgende problemen: vermoeidheid, stemmingswisselingen en -daar komt het- vergeetachtigheid. Gezonde vetten haal je onder andere uit vlees, olijfolie, kokosboter, noten en zaden. Geheugenverlies voorkomen doe je dus o.a. door goed op je voeding te letten.
Dat beweging gezond voor je lichaam en geest is, is niks nieuws. Om je brein fris en fruitig te houden hoef je je gelukkig niet in het zweet te werken in de sportschool. De beweging die je brein nodig heeft, is heel laagdrempelig, máár dan moet je dat wel doen. Wandelen, yoga of hiken, het maakt niet uit, zolang je het maar met enige regelmaat doet. Nog beter is om deze activiteiten met je vrienden te doen. Uit onderzoek is gebleken dat een sociaal isolement negatieve effecten heeft op je geheugen. Nu heb je nog een extra reden om gezellig met je bestie’s af te spreken.
Leuk, puzzelen! Een van de beste manieren om je hersenen scherp te houden en geheugenverlies tegen te gaan is met een ouderwets puzzelboek. Ga voor de hersenkrakers, zoals een Sudoku of cijfercodes. In boekenwinkels en online heb je mega veel puzzels waarmee jij je bovenkamer traint. Ga naar ieder puzzelboekje een niveau hoger. Op deze manier blijf je jezelf uitdagen. Pluspunt, het is leuk en supergoed voor de nodige ontspanning.
Ga na je studie vooral niet bij de pakken neerzitten, maar blijf leren. Geheugenverlies tegengaan doe je vooral door je brein te blijven trainen. Voed je hersenen iedere periode met nieuwe stof. Wanneer je nieuwe informatie in je opneemt worden er nieuwe verbindingen tussen hersencellen gebouwd. Elke keer als je iets nieuws leert, daag je je hersenen weer uit en functioneert je brein steeds beter. Uiteindelijk gaat het leren je steeds gemakkelijk af, superhandig.
Tussen al die breintrainingen mag je gelukkig ook je brein rust geven om bij te komen. Het is heel belangrijk om je brein een break te geven, want stress is iets dat enorm schadelijk is voor je bovenkamer. Stresshormonen beschadigen namelijk het geheugencentrum en daarom is het noodzakelijk dat je na een stressvolle dag goed uitrust en voldoende slaapt. Wanneer je slaapt heeft je brein de kans om zich te herstellen. Nu heb je eindelijk een goed excuus voor je schoonheidsslaapje op een stressvolle studiedag.