Het lijkt altijd zo een goed idee op de avond zelf. Even een kleine borrel om iets te vieren. Helaas eindigt die ene borrel in zes of meer drankjes en dat is te voelen de volgende dag. En niet zo een beetje ook. Je vraagt je direct af, ”Waarom doe ik dit mezelf aan en hoe lang moet ik in deze ellendige toestand leven?”.
De ene kater is de andere niet. En als je pech hebt, heb je een hele zware die langer dan een dag duurt. Hoe zit dat nou? Dat je bij de ene kater plat op bed moet liggen en bij de andere na een stevig ontbijt de dag weer aankunt?
Wat is een kater nou precies?
Tijdens een gezellig avondje kan het gebeuren dat je een keer te diep in het glaasje kijkt. Als je meer alcohol drinkt dan dat je lichaam aan kan en je lichaam de alcohol niet kan afbreken, dan zit je in de problemen. Want daar is waar de kater start. Je lever moet namelijk al het alcohol afbreken. Als er te veel alcohol in je zit of je lever niet efficiënt werkt, dan voel je dat de volgende ochtend. Naast de hoeveelheid drank en een goedwerkende lever, zijn er nog een aantal factoren die ervoor zorgen dat jij een zwaardere en langere kater ervaart.
1. Je hebt niet genoeg water gedronken
Water drinken helpt het reinigen en doorspoelen van je lever. Als je dus een hoop drankjes naar binnen hebt gewerkt is het verstandig om je lichaam te helpen met reinigen. Daarnaast heeft alcohol een uitdrogende werking op je lichaam. Hier krijg je hoofdpijn van. Neem daarom naast ieder glas drank een glas water.
2. Je hebt slecht geslapen
Je denkt misschien dat je heerlijk en diep getukt hebt. Helaas is dat maar een illusie. Het is namelijk zo dat als je alcohol ophebt je niet in je diepe slaap komt of heel onrustig en onderbroken slaapt, en dit heb je vaak niet eens door.
3. Je dronk alcohol donker van kleur
Neem de volgende keer een glaasje witte wijn in plaats van rode. En laat die donkere likeur ook maar staan. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je van donkere drankjes je de dag erna veel slechter voelt. Je kunt beter kiezen voor wodka of gin. Kom maar doorrr gin-tonic!
4. Jaja, je wordt ouder
Als je ouder bent (of eind twintig) is het voor je lichaam lastiger om te ontgiften dan toen je nog een jonge meid was die net een aantal jaartjes alcohol drinkt. Dus ondanks dat je nu misschien denkt dat je minder snel dronken wordt dan dat meisje van achttien en denkt meer te kunnen drinken, zou ik hier nog maar eens over nadenken. Het na-effect wordt ieder jaar erger van dezelfde hoeveelheid drankjes.
5. Je bent onbewust gevoelig voor stoffen in alcohol
De kans is aanwezig dat je allergisch bent voor stoffen waarvan je dat niet eens weet. In ieder soort drankje zitten ook weer andere soorten stofjes. Hier kan je dus allergisch voor zijn waardoor je kater erger wordt. Dit kan zelfs van één glas. Goed bedenken wat je de avond allemaal naar binnen hebt gegoten als je de volgende een immense kater hebt (als je je dat nog kan herinneren…).
6. Je dronk op een lege maag
Dit is vast niet onbekend, maar toch komt het vaak voor. Drinken op een lege maag staat gegarandeerd voor drama. Alcohol irriteert namelijk de maagwand, waardoor je buikpijn krijgt en misselijk wordt. En nog vervelender, alles er weer uitgooit.
7. Je bent ongesteld
Als je ongesteld bent, is je lichaam al een beetje harder aan het werken en is je weerstand ietsje lager. 1+1=2. Je lichaam is zwakker en kan gewoon een stuk minder hebben.
8. Je gebruikt medicatie
Medicatie in combinatie met alcohol kan twee kanten opgaan. 1: Het vermindert de werking van je medicatie, dus je slikt ze voor niks. 2: Het kan misselijkheid, een hoge bloeddruk en leverschade ontwikkelen. Geen pretje. Dit geldt niet bij alle medicatie, maar het is veiliger om het niet te doen. Kan je een aankomend feestje écht niet missen en zit je toevallig aan de medicatie? Neem dan contact op met je huisarts, zij weten wat de veiligste manier is.
Helemaal klaar met de katers, maar wil je wel genieten van een lekker drankje? Probeer anders deze overheerlijke alcoholvrije cocktails!