Een goed begin is het halve werk. Klinkt wat afgezaagd, maar het klopt wel. Begin ruim op tijd met de voorbereidingen voor de presentatie, om presentatie angst te voorkomen.
Een grote veroorzaker van presentatie angst is niet bij jezelf blijven. Maak de presentatie niet onnodig moeilijk, en gebruik informatie die jij zelf écht begrijpt. Probeer de presentatie ook echt in je eigen woorden te houden, want anders zul je je tekst veel sneller vergeten. Je zult al snel merken dat presentatie angst veel minder aanwezig is wanneer jij een presentatie houdt over iets waar je echt verstand van hebt.
Oefenen, oefenen, oefenen. Het is niet verstandig om je presentatie last-minute in elkaar te flansen, want dan heb je niet genoeg tijd om te oefenen. Als je de presentatie meerdere malen herhaald, dan weet je welke stukken goed in je hoofd zitten, en welke stukken minder goed. Hier kun je vervolgens weer op oefenen, zodat je op de dag van de presentatie goed weet wat je allemaal moet zeggen. Vraag je vader, moeder, broer of iemand anders of ze naar je presentatie willen luisteren / kijken, en vraag ze om tips. Weg met die presentatie angst, want jij bent heel goed voorbereid.
Presentatie angst? ♦ Maak een spiekbriefje
Als jij bang bent om dingen te vergeten, dan kun je voor de zekerheid een spiekbriefje maken. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je een heel boekwerk schrijft, maar een stickynote (of de binnenkant van je hand) kan helemaal geen kwaad. Schrijf kleine reminders op, zodat je hierop terug kunt vallen wanneer je informatie vergeet. En laten we eerlijk zijn: iedereen vergeet weleens iets, toch?
Het helpt waarschijnlijk niet om je beste vriendin aan te kijken tijdens het geven van je presentatie. Probeer zo min mogelijk mensen aan te kijken als je last hebt van presentatie angst. Kijk bijvoorbeeld de docenten aan. Helemaal geen contact maken met mensen is ook weer niet de bedoeling, want dan komt de boodschap van je presentatie waarschijnlijk minder goed over.