We leven niet meer met media, maar in media. Dit klinkt misschien een beetje eng, maar dit is daadwerkelijk wel wat er op dit moment speelt. We zitten dagelijks urenlang met ons gezicht in dat kleine schermpje te swipen en te scrollen. Instagram, Facebook, YouTube. Misschien ben jij zelf wel iemand die dagelijks post of alleen iemand die de hele dag alles in de gaten houdt.
Het maakt niets uit wat voor social media gebruiker jij bent, we zijn er als gebruikers gewoon méga veel tijd aan kwijt en dat is super zonde. En nog het ergste is dat we niet meer zonder kunnen. Hoe zit dat?
We hebben allemaal een beetje last van FOMO. Ja, jij ook.
De millennials en iedereen die daarna (bijna met een smartphone in de handjes) op de wereld kwam heeft last van the Fear of Missing Out. FOMO is simpelweg de angst om spijt te krijgen en om er niet bij te horen. Er graag bij willen horen is een hele grote oorzaak dat we maar continu in dat schermpje zitten. Je wil natuurlijk niks missen en je moet overal over meepraten. Naast deze behoefte van erbij willen horen, zijn er nog veel meer kenmerken dat jij misschien wel last hebt van een social media verslaving. Je kunt zelf lichamelijk klachten krijgen, namelijk slaapproblemen en depressieve en angstige gevoelens.
Iel, dit zijn geen prettige kwalen, maar waarom blijven we die Insta-app dan alsnog steeds openen? Dat komt doordat social media ons telkens beloont. Je voelt je gewaardeerd door likes en reacties, en die wil je steeds opnieuw en opnieuw. En, dames, hier komt het. Door deze likes en reacties komt er dopamine in je brein vrij en dat is verslavend. Hef-tig.
Heb jij last van de volgende punten? Misschien ben jij dan social media verslaafd.
1. Als je niet online bent, denk je alsnog aan social media.
2. Je voelt de drang om op social media te zitten.
3. Je gebruikt social media als vluchtweg van de realiteit en om je problemen te vergeten.
4. Je probeert minder social media te gebruiken, maar dit was nog geen succes.
5. Je voelt je rusteloos als je niet op social media kunt.
6. Je merkt dat social media een slechte invloed heeft op je studie, baan of relatie.
7. Je zit vaker op social media dan dat je wil.
8. Je raakt gefrustreerd als je door een slechte internetverbinding niet op social media kunt.
9. Je hebt je telefoon altijd binnen handbereik.
Wat kun je ertegen doen?
Het is mogelijk om zelf je social media gebruik al een heel stuk terug te dringen. Probeer eens de volgende tips:
1. Zet je notificaties uit. Als je dit uitzet word je veel minder verleidt om je telefoon op te pakken.
Bekijk eens hoeveel tijd je daadwerkelijk op social media zit. Op de iPhone heb je bijvoorbeeld de functie ”Schermtijd”, hier kun je zien hoeveel tijd je wekelijks hebt besteed aan diverse apps. Geloof ons, dat is best wel schrikken.
2. Kies een of twee momenten per dag dat je alles even bijwerkt.
3. Ga met je vriendinnen activiteiten doen waarbij je je telefoon weg moet leggen. Denk aan de spa, een voorstelling of een sportles.
4. Probeer een aantal dagen offline. Je beseft ineens dat je nog enorm veel op je to-do-list hebt staan.
5. Maak regels voor jezelf. Leg je telefoon een uur voor het slapen gaan weg of tijdens het eten. Of nog een leuk idee voor je vriendengroep: leg alle telefoons in het restaurant op tafel en de eerste die hem pakt moet betalen :-)!