Health

Scrollen tot je er bij neervalt: zo herken je of je social media verslaafd bent

Senait
herkennen sociale media verslaving

Welkom in het digitale tijdperk, waar we niet meer leven met media, maar er volledig in ondergedompeld zijn! Met onze gezichten constant in dat kleine schermpje, van Instagram tot YouTube, lijkt het bijna alsof we een tweede huid hebben van sociale netwerken. Misschien ben jij iemand die elke dag posts deelt of juist iemand die de hele dag door feed na feed scrollt. Hoe dan ook, we besteden veel tijd aan social media, en dat kan wel eens problematisch worden – want waar ligt de grens?

Zo herken je of je verslaafd bent aan sociale media

We leven in een wereld vol FOMO. En ja, jij ook! We willen niets missen en overal bij betrokken zijn. Het lijkt alsof we voortdurend met een digitale FOMO-rimpel op ons voorhoofd zitten. Maar wat als deze constante online aanwezigheid niet alleen maar een nieuwsgierigheid is, maar een serieuze verslaving? Als je jezelf in de volgende punten herkent, is het misschien tijd om eens kritisch naar je social media-gebruik te kijken.

1. Je hoofd is altijd online

Zelfs als je je vingers niet over het scherm laat glijden, draait je brein nog op volle toeren over social media. Het lijkt wel alsof je een soort digitale ademhaling hebt ontwikkeld. Zelfs in je slaap lijkt je hoofd nog te swipen!

2. De onbedwingbare drang

De drang om constant online te zijn is bijna onoverkomelijk. Het voelt alsof je altijd ‘moet’ checken wat er nieuw is, zelfs als je dat liever niet zou willen. Je hebt geprobeerd het te negeren, maar die nieuwsgierigheid knaagt altijd aan je.

3. Een digitale ontsnapping

Je gebruikt social media als een soort virtuele vlucht uit de realiteit. Problemen en stress verdwijnen tijdelijk achter een scherm van kattenfoto’s en memes. Wie kan de verleiding weerstaan van een leven dat beter lijkt dan de werkelijkheid?

4. Mislukte pogingen tot minder

Je hebt je best gedaan om je gebruik te verminderen, maar elke poging lijkt te mislukken. Het lijkt wel een onmogelijke missie, alsof je constant in een digitale valstrik bent beland.

5. Rusteloosheid

De gedachte om offline te zijn, maakt je onrustig. Het lijkt alsof je iets cruciaals mist, zoals het laatste roddeltje of een trending hashtag. Het voelt als een beetje paniek in je buik.

6. Social media stress

Je merkt dat je studie, werk of persoonlijke relaties hieronder lijden. Misschien dat je ‘like’-verslaving je tijd opvreet en je focus op de verkeerde dingen richt. Was die extra minuut op Instagram echt de moeite waard?

7. Een hoge schermtijd

Je zit vaker op social media dan je eigenlijk zou willen. Het begint als een snel checktje en voor je het weet, heb je weer een uur door je feed gebladerd. Oeps, tijd vliegt!

8. Altijd binnen handbereik

Je telefoon is altijd binnen handbereik, alsof je hem in je slaap kunt voelen trillen. Je hebt hem altijd op een strategische plek liggen, klaar voor een snelle check van je sociale netwerken.

Help! Wat kan ik ertegen doen?

Herken je jezelf in deze signalen? Geen zorgen, je bent niet alleen! Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de digitale wereld en de realiteit, zodat je weer optimaal kunt genieten van beide. Hier zijn een paar slimme tips om weer wat rust in je online leven te brengen.

1. Notificaties uit

Zet je notificaties uit. Je zult merken dat je veel minder geneigd bent om je telefoon te checken. Opeens heb je een beetje meer rust.

2. Tijd bewaken

Kijk eens hoeveel tijd je werkelijk op social media doorbrengt. iPhones hebben een handige functie genaamd ”Schermtijd” om je hier een schokkend overzicht van te geven.

3. Actieve offline tijd

Plan activiteiten met vriendinnen waarbij je je telefoon niet kunt gebruiken. Denk aan een gezellige spa-dag, een avondje theater of een sportieve uitdaging.

4. Offline detox

Probeer een paar dagen helemaal offline te zijn. Je zult ontdekken dat je nog heel wat andere dingen hebt te doen. Durf je het aan?

5. Maak regels

Zet regels voor jezelf op. Leg je telefoon een uur voor het slapen weg, of tijdens het eten. Voor een leuke twist: leg alle telefoons op tafel tijdens het diner en de eerste die pakt, betaalt de rekening!

Beeld: euphoria