Je lichaam komt in een soort van vicieuze cirkel terecht. Hoe meer suiker je dagelijks eet, des te meer zin je hebt in suiker. Je smaakpapillen hebben zich aangepast aan je suikerinname, dus daarom hebben ze ook veel meer behoefte aan nog meer suiker.
Suikers geven je energie, dat is waar. Maar wat veel mensen niet weten is dat die energie maar voor korte duur is. Energie is het meest stabiel wanneer je bloedsuikerspiegel ook stabiel is. Als je te veel suikers binnenkrijgt, krijg je even een boost van energie. Daarna kak je helaas weer in. Dat is de reden dat je weer behoefte hebt aan wat zoetigs. Suiker is dus eigenlijk te vergelijken met een soort van drugs: na de piek volgt een daling.
Je voeding heeft ontzettend veel te maken met de conditie van je huid. Je kunt nog zoveel middeltjes op je gezicht smeren, maar als je slecht blijft eten ga je waarschijnlijk geen verbetering zien. Het enige wat je wél gaat zien zijn puistjes die opeens tevoorschijn komen. Daarbij komt het vaak voor dat de huid veel droger wordt met schilfertjes. En als je je dan afvraagt waar dat door komt, dan moet je misschien gaan letten op je suikerinname.
Nadat je suiker hebt gehad voel je je heel goed, maar op het moment dat je inkakt doet dat ook weinig goeds voor je humeur. Je wordt een stuk humeuriger en hebt veel meer last van stemmingswisselingen op het moment dat je geen suiker binnenkrijgt.
Je blijft maar eten en eten, maar eigenlijk voel je je helemaal niet voller. Je hebt honger en als het aan jou ligt kun je nog wel veel meer op. Dat komt doordat suiker helemaal niet vult. Het bevat geen eiwitten of vezels, dus het is ver van vullend. Als je hersenen genoeg suiker binnen hebben gekregen om te functioneren, wordt de rest automatisch opgeslagen als vet. Dus, suikers maken je dikker.