Wanneer je optimaal van je homemade gezonde recepten wil genieten is het allereerst belangrijk om flink wat bakjes in te slaan. Ga helemaal los met Tupperware, of scoor je bakjes bij winkels zoals HEMA, Action of Albert Heijn. Extra tip: test thuis eerst met wat water of de bakjes niet lekken. Het zou zonde zijn wanneer je er op school achter komt dat je bakje yoghurt al de hele weg gelekt heeft…
Moet jij er elke ochtend vroeg uit naar stage, school of werk? Maar wil je wel iets gezond eten? Kies er dan voor om de avond van tevoren je gezonde recepten alvast klaar te maken. Zo kan je ‘s ochtends gewoon lekker snoozen én genieten van je gezonde recepten. Win win-situatie. Extra tip: ook kun je een aantal gezonde recepten opzoeken voor een meal prep. Hier lees je daar meer over.
Natuurlijk kun je in een thermosbeker koffie of thee meenemen, maar je kan ook een zelfgemaakt soepje of yoghurt meenemen in een thermoskan. Zo weet je 100% zeker dat er niets gaat lekken.
Wanneer je veel onderweg bent, of nog op school zit, heb je natuurlijk geen koelkast bij de hand. Op je werk of tijdens stage kun je vaak wél gebruik maken van een gezamenlijke koelkast om je gezonde recepten in te bewaren. Wil je toch zorgen dat jouw gezonde recepten lekker vers en koel blijven? Kies dan voor een kleine koeltas. Deze zijn ideaal om mee te nemen en nemen geen extra ruimte in beslag. Stopt wat koelelementen bij jouw bakje yoghurt of salade en je ben good to go.
Het is toch wel een stuk lekkerder om je broodje met avocado pas tijdens de lunch klaar te maken en niet al uren in je tas te laten zitten. Omdat je natuurlijk niet altijd een mes tot je beschikking hebt is wegwerpbestek een perfecte oplossing. Bewaar deze in je tas of kluisje zodat jij altijd en verse boterham, cracker of broodje kan maken.
Ingrediënten
★ 1 elstar appel (groot)
★ 250 g speltmeel
★ 2 tl kurkuma
★1 tl kaneel
★ ½ tl zout
★ 2 eieren
★ 200 ml melk
★ 2 el zonnebloemolie
★ 4 el ahornsiroop
1. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in dunne partjes. Meng met een garde het speltmeel met de kurkuma, kaneel, het zout en de eieren in een kom.
2. Voeg de melk toe en roer de schijfjes appel door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan en voeg het beslag toe.
3. Draai de pannenkoek om en bak aan beide kanten bruin. Voeg tot slot wat ahornsiroop toe aan je pannenkoek voor de finishing touch.
Ingrediënten
★ 150 g jasmijnrijst
★ 300 g zalmhaasjes
★ 2 el Japanse sojasaus
★ 1 el sesamolie
★ 2 tl sriracha sauce
★ ½ komkommer
★ 2 el rice vinegar (rijstazijn)
★ 2 bosuitjes
★ 1 eetrijpe avocado
★ 125 g zeewiersalade (wakame)
★ 2 el sushigember
★ 2 tl zwart sesamzaad
1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst ongeveer één uur afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Snijd de zalm in blokjes van één bij éé centimeter en doe ze in een bakje.
3. Voeg de sojasaus, sesamolie en sriracha toe en meng door elkaar.
4. Schaaf de komkommer in lange repen met een kaasschaaf. Besprenkel met de rijstazijn en zet samen met de zalm afgedekt in de koelkast.
5. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en de avocado in plakjes.
6. Verdeel de rijst over een bakje samen met de komkommerlinten, zeewiersalade, zalmblokjes, bosui en sushigember. Voeg tot slot de avocado, zalm en sesamzaadjes toe.
Ingrediënten
★ 125 g couscous
★ 150 ml water
★ 1 eetrijpe avocado
★ 70 g geitenkaas naturel 45+
★ 6 radijsjes
★ 7½ g platte peterselie
★ 1 citroen (schoongeboend)
★ 1½ el olijfolie
★ 1 el sesamolie
★ 30 g milde kiemgroente
1. Doe de couscous in een ruime kom en schenk er kokend water over. Laat dit ongeveer tien minuten afgedekt staan.
2. Snijd ondertussen de avocado doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd de helft van het vruchtvlees in de breedte in plakjes. Schep de andere helft van de avocado met de geitenkaas in het bakje van de keukenmachine en mix tot een puree.
3. Snijd de radijsjes in gelijke partjes. Haal de blaadjes van de peterselie en snijd fijn.
4. Halveer de citroen, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit. Snijd de andere helft in twee partjes.
5. Roer de couscous los met een vork en meng met de olie, sesamolie, fijngehakte peterselie, citroensap peper en eventueel wat zout.
6. Schep de couscous in een bakje en verdeel hierover de kiemgroenten, avocadoplakjes, radijspartjes en peterselieblaadjes.
7. Spuit tot slot het avocado-geitenkaasmengsel over de couscous en voeg nog wat citroenrasp toe.