Doe jij elke dag boodschappen en kies jij ter plekke in de supermarkt waar je zin in hebt? Op een werkdag kan dit al gauw laat worden en voor je het weet sta je om acht uur nog in de keuken. Om toch gezond te blijven eten kun je daarom je food preppen. Oftewel: het bereiden van maaltijden op een moment dat je meer tijd hebt. Deze trend zie je steeds vaker voorbij komen, dus tijd voor Girlscene om eens uit te zoeken wat food preppen precies inhoudt. Het woord “preppen” komt van “to prepare”, dit houdt in dat je het eten voorbereidt. Food preppen vergt wel wat planning, maar hierdoor hoef je nog maar één keer per week boodschappen te doen en heb je de maaltijden klaar voor de hele week. Door te rouleren en verse ingrediënten toe te voegen blijven er genoeg mogelijkheden om te variëren.
Zorg ervoor dat het grootste deel van de maaltijd bestaat uit groenten. Naast vis en vlees zou je ook nog kunnen kiezen voor een vleesvervanger zoals tofu, of eieren. Met de basisonderdelen kun je enorm variëren. Zo kun je kiezen voor pasta, mie, couscous, pizzadeeg of wraps. Laat tijdens het klaarmaken inspireren door het seizoen, in de zomer heb je misschien meer zin in een salade en in de winter meer zin in een stamppot. Je kunt natuurlijk ook kijken bij de aanbiedingen in de supermarkt.
Wanneer je begint met het preppen, kun je twee tot drie keer in de week maaltijden koken. Kook van elk gerecht genoeg dat je er drie dagen van kunt eten. Wanneer je de maaltijden na het koken in de diepvries doet, hoef je deze alleen nog maar op te warmen als je besluit het te eten. Hierdoor kan je blijven variëren en hoef je niet drie dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Het handigst is het om ’s ochtends je ingevroren maaltijd uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Opwarmen kan dan ’s avonds in een koekenpan of magnetron.
Een voorbeeld van een weekmenu kan er zo uit zien:
Dag 1. Kookdag: gekookte aardappelen met gekookte worteltjes en gebakken kabeljauw. Stamppot maken van een derde deel van de aardappelen en wortelen en dit invriezen.
Dag 2. De rest van de aardappelen opbakken, worteltjes en kabeljauw opwarmen.
Dag 3. Kookdag: spaghetti met roerbakgroente, tomatensaus en gehakt. Een gedeelte opeten en twee porties invriezen.
Dag 4. Kookdag: rijst met sperzieboontjes, gebakken tofu en sojasaus. Gedeelte opeten en twee porties invriezen.
Dag 5. Wortelstamppot uit de vriezer.
Dag 6. Spaghetti uit de vriezer.
Dag 7. Rijst uit de vriezer.
Je houdt nog een rijst- en een spaghettimaaltijd over, die je op dag 8 en 9 zou kunnen eten, maar leuker is het om een nieuw weekmenu te verzinnen.
Wanneer je het preppen een beetje onder de knie hebt en vaste kookdagen hebt, kun je meer variatie aanbrengen in je maaltijden. Dit kan al met kleine toevoegingen als rauwkost, verse kruiden, een gekookt ei of broodjes.
Nog wat inspiratie nodig? Check dan dit filmpje van vlogger Arika hieronder! Daarnaast kun je een kijkje nemen op het forum.
Wat vind jij van de food prep trend?