Depressie en burn outs zijn – helaas – nogal veelvoorkomende geestelijke klachten. Het kan alleen nogal lastig zijn om bij jezelf de klachten van een depressie of burn out te herkennen. Gelukkig hebben we daar experts voor die ons een handje kunnen helpen!
Volgens experts kun je zó herkennen of je een burn out of depressie hebt
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je jezelf gaat diagnosticeren. Mocht je jezelf herkennen in deze symptomen, raden wij je aan met een psycholoog of andere deskundige te gaan praten.
Burn out
Wat is een burn out precies? Eigenlijk zegt het woord het al: je bent burned out, uitgebrand. Je hebt weinig energie en motivatie om dingen te doen, en je hebt eigenlijk nergens écht zin meer in. Afhankelijk van hoe erg het is, kan het zelfs zo zijn dat uit bed komen al te veel energie kost. Een burn out wordt vaak veroorzaakt door stress, denk aan druk die je krijgt door werk of school. Vaak kom je op het punt van een burn out wanneer je jezelf te lang en te hard hebt gepushed, waardoor je lichaam letterlijk is opgebrand.
Dit zijn de symptomen van een burn out:
- Boze of verdrietige gevoelens
- Tekort aan energie
- Je voelt je hopeloos
- Slapeloosheid
- Geen motivatie
Als je deze symptomen hebt, maar twijfelt of je echt een burn out hebt, kun je jezelf ook deze vragen stellen:
- Voel ik me chronisch moe?
- Vind ik het moeilijk om plezier te hebben in mijn werk en hobby’s?
- Voel ik me constant onder druk?
- Sla ik sociale activiteiten over?
- Kan ik moeilijk slapen?
Als je op deze vragen veel met ‘ja’ antwoordt, is het verstandig om hulp te zoeken.
Depressie
De klachten van een depressie zijn bijna hetzelfde als de klachten van een burn out, alleen is de oorzaak natuurlijk anders. Waar een burn out door stress wordt veroorzaakt, komt een depressie vaak door trauma of omdat je er genetische aanleg voor hebt. Ondanks allebei de problemen natuurlijk even heftig zijn, is de oorzaak van een depressie net wat ingewikkelder, waardoor de oplossing ook een stuk lastiger kan zijn.
Hulp zoeken
Maak je je zorgen dat jij – of iemand in je omgeving – te maken hebt met een burn out of depressie? Dan is het belangrijk om op tijd aan de bel te trekken. Dit zijn hele lastige dingen die overtijd vaak alleen maar erger worden. De stap om hulp te zoeken is heel groot en spannend, maar uiteindelijk is het beter.
Een goed begin is het benaderen van je huisarts, deze kan je dan doorverwijzen naar een specialist. Gaat het niet over jezelf, maar maak je je zorgen om een ander? Dan is het belangrijk om met diegene in gesprek te gaan. Je kan iemand niet dwingen om hulp te zoeken, maar je kan wel je best doen om op diegene in te praten.