Lifestyle

Administratieve zaken die je moet regelen als je op kamers gaat

Ga je binnenkort aan een nieuwe studie beginnen en moet je hiervoor op kamers? Dan kun je mogelijk niet wachten om aan dit avontuur te beginnen. Als je al een kamer gevonden hebt, kijk je waarschijnlijk al uit naar het moment waarop je de sleutel ontvangt. Voordat je jouw intrek neemt in de studentenkamer, moet je zorgen dat je een aantal administratieve zaken geregeld hebt. Weet je niet wat je moet regelen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal administratieve zaken op een rijtje die je moet regelen voordat je op kamers gaat.

Toeslagen aanvragen

De gemiddelde student heeft niet bijzonder veel te besteden. Daarom is het niet verkeerd om wat extra geld te ontvangen. Hiervoor kun je een bijbaantje nemen, maar je moet ook niet vergeten dat je als student vaak recht hebt op verschillende toeslagen. Zorgtoeslag is hier een voorbeeld van. Of je recht hebt op deze toeslag, hangt van jouw inkomen af. Zorgtoeslag is namelijk inkomensafhankelijk. Veel studenten verdienen nog niet zoveel, waardoor zij vaak recht hebben op zorgtoeslag. Wil je zorgtoeslag aanvragen? Richt je dan tot de Belastingdienst.

Als je op kamers zit, kom je doorgaans ook in aanmerking voor huurtoeslag. Door deze toeslag wordt het een stuk makkelijker om de huurprijs van jouw studentenkamer te betalen. Hoeveel huurtoeslag je ontvangt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt er onder meer gekeken naar je inkomen, de huurprijs, je leeftijd en de samenstelling van het huishouden. Ook voor deze toeslag geldt weer dat jij hem bij de Belastingdienst aanvraagt.

Verzekeringen afsluiten

Wie denkt dat de administratieve zaken geregeld zijn als je toeslagen hebt aangevraagd, heeft het mis. Wanneer je als student op kamers gaat, is het namelijk ook belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit. Omdat de kans groot is dat je ouder bent dan 18 als je op kamers gaat, heb je in ieder geval een zorgverzekering afgesloten. Laat het hier niet bij zitten, want als student doe je er namelijk ook goed aan een inboedelverzekering af te sluiten.

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in jouw studentenkamer voor schade door bijvoorbeeld diefstal, brand, water of storm. Omdat deze verzekering niet verplicht is maar wel geld kost, sluiten studenten hem niet altijd af. Zonde, want veel verzekeraars bieden vandaag de dag een speciale inboedelverzekering voor studenten aan. De dekking is hetzelfde als bij een standaard inboedelverzekering, alleen krijg je korting op de premie.

 

Schrijf je in bij de gemeente

Tot slot moet je niet vergeten om je als inwoner in te schrijven bij de gemeente waarin jouw kamer zich bevindt. Doe je dit niet? Dan is het bijvoorbeeld niet mogelijk om huurtoeslag aan te vragen. Daarnaast heb je geen recht op een uitwonende studiefinanciering als je jouw verhuizing niet doorgeeft. Het doorgeven van een verhuizing kan bij vrijwel iedere gemeente tegenwoordig online. Hierdoor kost het je amper moeite om je in te schrijven bij de gemeente waarin je gaat studeren.

Bron: Interpolis