De laatste dag van het jaar is aangebroken! En we gaan dat natuurlijk vieren met oliebollen. Maar die standaard oliebollen hebben we inmiddels wel gezien. Dus wil je een orginele snack op oudjaarsdag? Dan zijn deze chocolate salted caramel oliebollen perfect voor jou.
Recept: chocolate chip oliebollen met salted caramel
Ingrediënten
- 250 ml halfvolle melk
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 el kristalsuiker
- 300 g tarwebloem
- 1 middelgroot ei
- 1 mespunt zout
- 2 liter zonnebloemolie
- 3 el poedersuiker
- 1 reep chocolade (puur of melk)
- 1 stuk salted caramel
Bereiding
- Pak een grote kom en doe daar de bloem en een snufje zout in. Meng met een mixer. Verwarm ondertussen de melk tot die lauw is. Voeg daarna de gist en de suiker er aan toe. Laat de boter smelten in een ander pannetje.
- Giet de lauwwarme melk langzaam bij de bloem, terwijl je de mixer laat draaien. Voeg daarna ook de gesmolten boter toe en daarna de eieren, één voor één. Snijd de chocolade reep in kleine stukjes en meng door het beslag.
- Schep het beslag in twee kommen, dek af met een vochtige doek en laat een uurtje staan zodat het kan rijzen. Als het oliebollenbeslag is gerezen, kun je de olie gaan verhitten. Dit doe je op 160 graden. Gebruik daarvoor een frituurpan. Als je geen frituur hebt kun je een niet al te brede pan met zonnebloemolie gebruiken met een kookthermometer.
- Maak twee eetlepels met een bergje beslag. Laat de lepel met beslag voorzichtig in de hete olie glijden. Blijf de temperatuur van je olie in de gaten houden: als het te warm wordt, zet je het vuur iets lager en vice versa.
- Als de oliebollen bruin zijn, schep je ze op een bord met een dubbele laag keukenpapier om uit te lekken. Serveer de chocolate chip oliebollen met poedersuiker en doop ze als laatste nog in een kommetje met salted caramel. Of slinger met een lepeltje wat sliertjes salted caramel over de oliebollen heen.
Lees ook:
Drink je geen alcohol? Maak dan deze originele alcoholvrije drankjes voor Oud en Nieuw!