We tipten je al risotto recepten, maar ook zalm kun je prima combineren met dit Italiaanse gerecht.
Voor 2 personen
♥ 175 gram risottorijst
♥ 2 preien
♥ 1 (witte) ui
♥ 2 teentjes knoflook
♥ 500 ml groentebouillon
♥ 30 gr Parmezaanse kaas
♥ 100 ml (haver) room of kookroom
♥ peper en zout
♥ 1 tl Italiaanse kruiden
♥ olie en/of boter om in te bakken
1. Snipper de ui fijn en hak de knoflook. Snij ook de prei (in ringen) en rasp de Parmezaanse kaas alvast.
2. Zet een pan op het vuur en verhit er wat olie in. Fruit de ui aan en voeg daarna de knoflook toe. Voeg na 2 minuten de risottorijst toe en bak 2 minuten mee.
3. Zet een grote pan op het vuur met 500 ml water. Voeg het bouillonblokje toe en laat oplossen.
4. Voeg steeds een beetje bouillon toe aan de risottorijst, wacht tot het is opgelost en voeg nieuwe bouillon toe. Herhaal dit proces totdat de rijst gaar is en de bouillon (zo goed als) op.
5. Als de bouillon bijna op is, voeg je te prei en Italiaanse kruiden toe. Laat met het laatste beetje bouillon meekoken.
6. Bak ondertussen ook de zalm in een andere pan. In zo’n 10 minuten is je zalm ongeveer rosé en perfect voor dit recept. in ongeveer 10 minuten rosé.
7. Voeg de room en Parmezaanse kaas bij de risotto en meng alles goed door. Breng op smaak met wat peper en zout.
8. Leg de risotto op het bord met daarnaast het stuk zalm. Eet smakelijk!
Zalm kan ook pérfect in een quiche. Helemaal niet moeilijk om te maken. Bladerdeeg en quichevorm bij de hand, bakken maar!
Voor 4 personen
♥ 2 eieren
♥ 62.5 milliliter slagroom
♥ 150 gram broccoli (in kleine roosjes)
♥ 150 gram zalmfilets (in blokjes)
1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
2. Pak je quichevorm erbij – liefst een quiche- of taartvorm van 22 cm ø. Besmeer de vorm in met boter en bedek daarna met de plakjes bladerdeeg. Zorg dat alles goed is bedekt en druk de naden tegen elkaar aan. Prik met een vorm wat gaatjes in de bodem.
3. Neem een kom en klop hierin de 2 eieren los met wat peper en zout. Voeg ook de slagroom toe.
4. Verdeel de broccoliroosjes en zalmblokjes over de quichevorm heen. Giet nu het eiermengsel in de vorm en zet voorzichtig in de oven. Bak in zo’n 30 tot 40 minuten gaar.
Gebakken zalm is een van de zalm recepten die je ongetwijfeld al kent, maar nét even anders weer heel anders smaakt. Met deze honing-citroensaus bijvoorbeeld.
Voor 2 personen
♥ 2 zalmmoten (300 gram)
♥ 3 tenen knoflook
♥ 1 citroen
♥ 3 el honing
♥ Verse peterselie
1. Neem een ruime pan, doe er een scheutje olijfolie in en voeg de zalm toe. Bestrooi rondom met wat peper, zout en schenk er nog wat extra olie overheen. Bak op middelhoog vuur zo’n vijf minuten per kant.
2. Snij de knoflook fijn en voeg toe als de zalm bruin is. Bak een minuutje mee.
3, Pers een halve citroen en voeg het sap toe over de zalm heen. Voeg ook de 3 eetlepels honing toe.
4. Snij de andere helft van de citroen in plakjes en voeg toe bij de zalm. Laat alles samen nog 2 minuten zakjes koken zodat de saus wat dikker wordt.
5. Serveer met verse peterselie. Eet smakelijk!