Lifestyle

Dit is waarom je last hebt van een kort lontje sinds de corona pandemie

Alles en iedereen werkt de laatste tijd mega erg op onze zenuwen. So annoying. Sinds corona hebben de meeste mensen last van een super kort lontje. You are not the only one. Alleen, hoe komt het dat je sneller geïrriteerd bent? Wij leggen het je uit. 

Aah. Merk jij dat je de afgelopen maanden last hebt van een kort lontje? Begonnen die irritaties toevallig toen ook de corona pandemie startte? Nou, deze twee hebben een verband met elkaar. Nee, je bent dus zeker niet gek geworden of ineens super onaardig. Don’t worry. Weinig sociale interactie en veel thuiszitten zorgen ervoor dat je sneller geprikkeld bent. Het is dus helemaal niet gek, dat je je opeens irriteert aan je huisgenootje die hard kauwend haar avondeten naar binnen werkt. Alleen, waar komt die irritatie opeens vandaan? 

Dit is waarom je last hebt van een kort lontje sinds de corona pandemie

Emotions taking me over

Alright. Het is dus niet gek dat je opeens een korter lontje hebt. Why? Nou, Dr Elena Touroni, psycholoog zegt hierover het volgende: “we hebben dit jaar allemaal met veel omwentelingen te maken gehad. De emoties lopen hoog op, en dat is niet meer dan normaal gezien de huidige situatie. Wanneer we ons gestrest, angstig of gespannen voelen, kan onze tolerantiedrempel lager worden, waardoor we een korter lontje hebben. We reageren dan sneller en gaan impulsief handelen.” Zo zie je maar het is helemaal normaal dus. 

Verschillende meningen

Een andere reden waarom je nu extra prikkelbaar bent, heeft te maken met de verschillende meningen rondom COVID. Yes really. Hoe dat zit? Nou, je merkt vast dat de meeste mensen wel een mening hebben over de intelligente lockdown. Annoying right?! Al die meningen zijn super verschillend. Want, voor de een mogen de maatregelen nog strenger zijn en de ander vindt het alles onzin. Door deze verdeeldheid in meningen ontstaan er spanningen. We don’t like that. Juist door die spanningen kan je je angstig voelen. “Veel mensen gaan niet op de juiste manier om met angst en onzekerheid en dat zorgt ervoor dat ons systeem overuren maakt om ‘ons veilig te houden’. Dat zorgt ervoor dat we in een permanente staat van paraatheid staan en dat we continu in flight or flight stand staan. Dat zorgt ervoor dat ons geduld en tolerantie tegenover anderen minder wordt.”

Too close

Omdat we bijna alles thuis doen, zijn we heel vaak alleen. Juist omdat je alleen bent, ben je veel sneller geïrriteerd. Hoe dat zit? Nou, als je bijvoorbeeld thuis werkt dan krijg je niet de positieve bevestigingen of feedback die je op je werk wel krijgt. Hierdoor kun je gewoon minder hebben. Natuurlijk werkt het ook de andere kant op. Oei. Dus, als je thuis constant met mensen bent, dan heb je geen ademruimte meer. ’24/7 in de buurt zijn van je lover of huisgenoten kan ons enorm intolerant maken, verdere gevoelens van onverdraagzaamheid veroorzaken en kan in deze periode ook een uitdaging zijn omdat we geen ademruimte voor hen hebben.’

Bron: NSMBLBeeld: iStock

Must reads 👀