Food

Dit is wat je wil weten over intermittent fasting

Als je gaat diëten kun je dit op allerlei verschillende manieren proberen. Natuurlijk kun je bepaalde dingen helemaal niet meer eten, zoals chocolade, maar je kunt er ook voor kiezen op sommige momenten even helemaal niets te eten. Dit doe je bij intermittent fasting, oftewel tijdelijk vasten. 

Wat is intermittent fasting?

Normaal denk je bij vasten aan iets dat te maken heeft met een religie, maar je kunt het ook doen voor gewichtsverlies en je gezondheid. Daarom is intermittent fasting tegenwoordig erg populair, dit is een manier van vasten waarbij je zelf bepaalt wanneer je weer gaat eten, en je hoeft dus bepaalde voeding niet uit te sluiten. Je wisselt periodes af waarbij je vast met periodes waarbij je eet. 

Dit zijn tien gemaakte dieet fouten. 

Wat zijn de verschillende methoden voor intermittent fasting? 

Je kunt intermittent fasting op verschillende manieren doen. De methodes verschillen vooral in uitvoering, maar het heeft allemaal positieve effecten op je lichaam. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. 

De 16/8 methode
De meest gebruikte vorm van intermittent fasting is de 16/8 methode, waarbij je vast op bepaalde dagmomenten. Hierbij vast je bijvoorbeeld zestien uur op een dag, en de andere acht uur eet je. 

De 5/2 methode
Bij deze methode eet je vijf dagen normaal, en op de andere twee dagen zorg je dat je maximaal 500 calorieën eet. 

De alternate-day methode
Bij deze methode vast je om de dag. Je eet dus de ene dag, en de volgende dag eet je niets. 

Wat gebeurd er met je lichaam bij intermittent fasting?

Als je het op de juiste manier doet, is intermittent fasting een goede manier om af te vallen. Je krijgt natuurlijk minder calorieën binnen, maar je lichaam gaat ook op een betere manier vet verbranden. Je lichaam leert hierdoor beter om vetten als energiebron te gebruiken, waardoor het niet alleen een positief effect heeft op je gewicht, maar ook op je energielevel. Normaal gebruikt je lichaam ook suiker als energiebron, maar dit is van korte duur (dit zijn de tekenen dat je te veel suiker eet). Door vetten te gebruiken als energiebron krijg je voor langere tijd genoeg energie. Daarnaast versterkt intermittent fasting ook je immuun systeem, doordat je lichaam zich gaat richten op het in balans brengen van hormonen en cellen. Verder zou het er voor zorgen dat je hersencellen sneller groeien en dat je beter beschermd wordt tegen mentale achteruitgang. 

Voor wie is intermittent fasting bedoelt?

Intermittent fasting is vooral bedoelt voor mensen die willen afvallen. Als je dus een paar kilo kwijt wilt is het het proberen waard. Het is wel de bedoeling dat je dieet voor de rest niet al te ongezond is, anders heb je er eigenlijk weinig aan.  

Zitten er ook negatieve kanten aan intermittent fasting?

Na een tijdje raak je wel gewend aan het vasten, maar dat betekent niet dat het in het begin niet erg zwaar kan zijn. Je gaat momenten hebben dat het voelt alsof je omkomt van de honger, je erg moe voelt of dat je ontzettend chagrijnig bent. Daarnaast is het belangrijk dat je veel blijft drinken, omdat je anders uitgedroogd kan raken. Ook kan intermittent fasting ervoor zorgen dat je stresshormoon wordt verhoogd, waardoor je nog meer cravings krijgt naar eten. Vreetbuien of te veel eten zijn bijvoorbeeld erg gebruikelijk bij intermittent fasting. 

Deze tussendoortjes houden het leuk als je op dieet bent. 
 

Bron: healthline.com, holistik.nl, centerfordiscovery.com | Beeld: iStock

Must reads 👀