Koolzuurhoudende dranken kunnen al snel zorgen voor een opgeblazen gevoel. Deze dranken bevatten namelijk een hoog gehalte kooldioxide. Je slikt grote hoeveelheden van dat gas in tijdens het drinken van zo’n drank. Een deel van het gas blijft hangen in je spijsverteringssysteem, waardoor je een opgeblazen gevoel of zelfs kramp kunt krijgen. Ga daarom liever voor water of thee. Mocht je dat een beetje saai vinden, kan je ook water met een lekker fruitsmaakje drinken (maar dus wel zonder ‘prik’ ;-)).
Heb je je ooit afgevraagd waarom je na die kop koffie opeens naar het toilet moet? Dat komt omdat koffie je spijsvertering op gang brengt. Best handig, maar dit kan ook nadelig zijn. Je maag maakt zoutzuur aan en daardoor kun je last krijgen van darmklachten. Kan je toch niet zonder je dagelijkse cafeïne-boost? Houd het dan bij één kop koffie per dag en drink dit niet op een lege maag.
Melk, kaas, boter: allemaal goede bronnen van eiwitten en calcium. Wat veel mensen niet weten is dat ongeveer 75% van de wereldbevolking niet in staat is om lactose (de suiker die in melk voorkomt) af te breken. Als je niet tegen lactose kunt, kan zuivel grote spijsverteringsproblemen veroorzaken. Hierdoor kan je een opgeblazen gevoel krijgen. Je kan dan beter soja- of amandelmelk gebruiken.
Een portie friet en een kroket zijn natuurlijk al geen gezonde maaltijd, maar door gefrituurd eten kunnen sommige mensen echt last krijgen van hun darmen. Best lekker comfort food zo op z’n tijd, maar eigenlijk een dubbel slechte keuze voor je maag.
Dit vind je misschien niet leuk om te horen, maar appels staan erom bekend dat ze een opgeblazen gevoel kunnen geven. Dat komt omdat er in appels fructose zit. Fructose zorgt voor een opgeblazen gevoel en kan ook de oorzaak zijn van die vervelende scheetjes. Heb je vaak last van je buik na het eten van een appel? Ga dan eens voor ander fruit zoals bananen, blauwe bessen, mandarijnen of aardbeien.
Gerst is een soort graan. Het is erg voedzaam vanwege het hoge gehalte aan vezels en veel vitamines. Vanwege het hoge vezelgehalte kan gerst bij mensen die niet gewend zijn veel vezels te eten een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien bevat gerst gluten, wat problemen kan geven bij mensen die daar niet tegen kunnen. Je kan dan beter kiezen voor haver, bruine rijst of quinoa.
Zorg dat je niet te snel eet en kauw goed op je eten. Zo voorkom je extra gasvorming in je darmen. Sporten daarentegen is erg goed voor de darmwerking. Dus: let’s hit the gym ladies!