Als we één fruitsoort moeten kiezen waarbij het moeilijk is om te weten of ‘ie rijp is, dan is dat stipt op nummero uno de avocado. Niets is vervelender dan aan avocado doormidden snijden en er achter komen dat ‘ie nog zo hard is als een steen… Right? Vanaf nu nooit meer harde avocado’s met deze tip: Haal het korte steeltje bovenaan de avocado eraf. Gaat dit gemakkelijk en zie je groen? Dan is je avocado ready to eat. Gaat het steeltje er moeilijk af? Laat hem dan nog even liggen. Is ‘ie bruin? Ai… Dan is ‘ie overrijp, misschien nog bruikbaar voor een schaaltje guacamole?
Een andere grote favoriet, maar oh zo moeilijk om te checken wanneer die rijp is, dat is de ananas. Bij velen ligt ‘ie nog even in de fruitschaal om te rijpen en wordt vervolgens vergeten. Het moment dat je eraan denkt is ‘ie overrijp en klaar voor de afvalbak. Zonde! Let daarom bij het kopen van een ananas altijd goed naar de bladeren. Zien ze er gezond en groen uit? Mooi. Pak dan nu de ananas op aan één van deze bladeren. Laat het blad vanzelf los? Dan is de ananas klaar om opgegeten te worden.
Ben jij dol op de smaak van een zoete passievrucht, maar heb jij er regelmatig een zure tussen zitten waarbij je de tranen spontaan in de ogen springen? Dat is vanaf nu verleden tijd. Kocht jij eerder altijd de mooie egale passievruchtjes, koop jij vanaf nu de ingedeukte ‘verrimpelde’ exemplaren. Waarom? Deze zijn het zoetst. Echt waar, probeer maar. Thank us later ;-).
Dit is een typisch gevalletje van raar maar waar. Door te kloppen op een watermeloen herken je namelijk of hij rijp is of niet. Klikt ‘ie hol? Dan is hij rijp. Daarnaast geldt: hoe zwaarder, hoe sappiger. Krijg jij ook al zin in watermeloen? Voor een normale meloen geldt trouwens dat je het beste kunt ruiken aan de bovenkant. Is er een sterke zoete meloengeur aanwezig? Dan is hij rijp, anders mag hij nog even blijven liggen.
Koop jij altijd de gele of zelfs ietwat groene bananen? Don’t! Tenzij je ze nog een paar dagen op de fruitschaal laat liggen natuurlijk. Bananen zijn namelijk het lekkerst met wat bruine vlekjes op de schil. Is de banaan meer bruin dan geel? Niet weggooien, maar maak er bijvoorbeeld bananenbrood van. Hier zijn ze perfect voor! Lees hier hoe je in vijf minuten een bananenbrood op tafel zet.
Ook de peer koop jij vanaf nu niet meer als ze groen zijn, maar met een paar bruine plekjes hier en daar. Daarnaast is het slim om altijd even te ruiken aan een peer. Als ‘ie zoet ruikt is ‘ie de moeite waard om mee naar huis te nemen.
Hoe weet je of je een goede perzik in handen hebt? Nou, da’s vrij simpel. Mensen hebben het toch wel eens over een perzikzachte huid? Nou, dat heeft de perzik dus echt (als het goed is). Zo niet? Dan is de perzik niet rijp. Voelt de perzik zijdezacht aan en ruikt hij zoet? Dan is hij er helemaal klaar voor. Eet smakelijk!