Health

Hormoonvrije anticonceptie: hoe zit dat?

Zit jij al jaren aan de anticonceptiepil, heb je een spiraaltje of maak je gebruik van het anticonceptiestaafje? Misschien ben je toe aan iets anders óf kom je net kijken in de wereld van anticonceptie en ben je benieuwd naar de mogelijkheden. De keuze is reuze als het om anticonceptie gaat, want niet iedereen vindt hetzelfde fijn. Zo zijn er ook vrouwen die niet goed reageren op hormonen of die hier liever niet eens aan beginnen. Wil jij informatie over hormoonvrije anticonceptie ? Dan ben je hier op de juiste pagina.

Beginnen met hormoonvrije anticonceptie
Iedere vrouw zit anders in elkaar en daardoor zijn er verschillende redenen dat een vrouw aan anticonceptie begint. Dit kan onder andere komen door lichamelijke klachten of onregelmatige menstruatie, maar het is ook mogelijk dat een vrouw seksueel actief is en nog geen kinderen wil. De meest gebruikte anticonceptie is de anticonceptiepil, maar er zijn nog veel meer anticonceptiemethodes:
– De anticonceptiepil
– De anticonceptiepleister
– De anticonceptiering
– Het anticonceptiestaafje
– De barrière methode
– De prikpil
– Het spiraaltje
– Sterilisatie

In dit artikel lees je alles over hormoonvrije anticonceptie. In veel anticonceptiemiddelen zitten hormonen, maar er zijn een hoop vrouwen die dit liever niet innemen. Als jij daar een van bent ben je wellicht wijzer na het lezen van dit stuk en weet je wat beter bij je past.
Hormoonvrije anticonceptie
De reden dat sommige vrouwen kiezen voor anticonceptie zonder hormonen is bijvoorbeeld omdat ze last krijgen van bijwerkingen, zoals sombere gevoelens en hoofdpijn. Je kunt last krijgen van enorme mood swings, maar ook van gewichtstoename en andere vervelende kwaaltjes. Een andere reden is dat ze liever geen onnatuurlijke producten innemen. De mogelijkheden betreft bescherming zonder hormonen zijn er wel, maar wel in een kleiner aanbod. De anticonceptiemethoden zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. 

1. De barrièremethodes zijn anticonceptiemiddelen die je gebruikt voordat je seks hebt. Dit zijn het condoom, vrouwencondoom en het pessarium. De twee laatste zijn voor vrouwen. Het pessarium, verkrijgbaar onder de naam Caya, is een siliconen kapje die je bij jezelf inbrengt. Nieuwsgierig naar het vrouwencondoom? Lees hier waarom deze vorm van anticonceptie superfijn is. De barrièremethodes zijn wel de minst betrouwbare anticonceptiemiddelen. Om de betrouwbaarheid te verhogen raden we aan om een zaaddodende crème of pasta te gebruiken.

2. De koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een hoefijzer of een ‘T’ met een koperdraadje eromheen. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en doet daar vijf tot tien jaar haar werk. Het koper zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man niet hun werk doen en de eicellen dus niet bevruchten.

3. Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Als je dus nog kinderen in de toekomst wil is sterilisatie geen optie voor jou. Deze vorm van anticonceptie wordt daarom vaak op oudere leeftijd toegepast.

4. Vruchtbaarheidsbewustzijn. Deze methode kan gebruikt worden voor het vermijden van zwangerschap, maar ook juist om zwanger te worden. Er zit wat tijd in, omdat je veel moet analyseren en jouw cyclus echt in de gaten houdt, maar dan heb je wel wat. Je kunt je bewust worden van je vruchtbaarheid door je ovulatie in de gaten te houden. Je maakt een soort analyse van jouw ovulatie. Het kan werken, maar het blijft lastig, omdat ook stress en ziek zijn impact kunnen hebben op jouw analyse. Je goed hierin verdiepen is dus erg belangrijk.

Zoals je ziet zijn er een aantal mogelijkheden voor als je liever gaat voor hormoonvrije anticonceptie. Wanneer je jong bent of nog een kinderwens hebt dan valt de laatste natuurlijk van het lijstje af. Als je meer vragen hebt en twijfelt over wat bij je past, kun je altijd met je huisarts overleggen.

via GIPHY

Must reads 👀