De anticonceptiepil; voor veel meiden is dit een supergoed middel, voor anderen is het verschrikkelijk. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten, met verschillende bijwerkingen. Zit jij eraan te denken om aan de pil te gaan? Dan is het handig als je precies weet hoe het werkt en wat de pil nu precies doet. We weten allemaal dat het voorkomt dat je zwanger raakt, maar er zit veel meer achter. Wat gebeurt er als je een pil vergeet? Wanneer werkt de pil precies als je begint? Wij zetten alle ins en outs voor je op een rijtje.
De pil is de meest voorkomende anticonceptie die wordt gebruikt. Toch weet niet iedereen precies hoe het werkt en wat je moet doen als je per ongeluk een pil vergeet. Al deze vragen zijn nu verleden tijd, want wij vertellen je precies wat je moet weten!
Wat is de pil en hoe werkt het?
In een notendop: de pil zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt, het baarmoederslijmvlies te taai is voor een zaadcel om erdoor te komen en het gaat de innesteling van het eitje tegen. De pil is voor 99,5-99,9% betrouwbaar. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen zorgen hier allemaal voor. Naast de bescherming tegen zwangerschap gaan veel meiden ook aan de pil vanwege menstruatieklachten of puistjes.
Wanneer beginnen met de pil?
Er zijn twee momenten waarop je kan beginnen met de pil:
- Op de eerste dag van de menstruatie. Dan werkt de pil direct.
- Op de vijfde dag van je menstruatie. De pil werkt na zeven dagen.
Je slikt hem voor 21 dagen en daarna heb je een stopweek. Probeer de pil elke dag op een vast tijdstip in te nemen. Je vergeet hem op deze manier minder snel!
Wat gebeurt er als je de pil vergeet?
Iedereen vergeet weleens iets, ook de pil. De gevolgen hiervan zijn totaal afhankelijk van de week waarin je het vergeet.
- Week 1: als je de pil in de eerste week vergeet moet je even goed opletten. Kom je er binnen twaalf uur achter? Neem de vergeten pil alsnog in en er is niks aan de hand. Zijn de twaalf uur wel voorbij? Neem hem alsnog, maar gebruik de komende zeven dagen een condoom als je seks hebt. Als je de dagen daarvoor seks hebt gehad is het slim om een morning-afterpil te halen. Wist je namelijk dat zaadcellen vier tot vijf dagen goed blijven in de baarmoeder? Dit moet je weten als je voor het eerst de morning-afterpil gebruikt.
- Week 2: ook niet erg handig, maar geen man overboord. Slik de pil alsnog als je erachter komt en ga gewoon door met de strip tot aan je stopweek.
- Week 3: in dit geval heb je twee opties. Je begint gelijk aan je stopweek of je neemt de vergeten pil alsnog in. Je bent dan niet meer optimaal beschermt, dus gebruik de twee weken daarna een condoom tijdens de seks.
Wat gebeurt er als je stopt met de pil?
Sommige meiden komen erachter dat de pil helaas geen match is. De één heeft meer last van bijwerkingen dan de ander en dit is soms zo heftig dat het beter is om te stoppen. Het is verstandig om te stoppen met de pil als je de strip helemaal hebt afgemaakt. Het stoppen met de pil heeft soms ook bijwerkingen:
- Je krijgt je natuurlijke hormoonbalans terug
- Je libido wordt hoger
- Je hebt minder last van stemmingswisselingen
- Je krijgt een onregelmatige menstruatie
- Je krijgt puistjes of ze verdwijnen juist
- Je krijgt pijnlijke borsten
Voor alle voor- en nadelen van het stoppen met de pil lees je dit artikel. Hou er rekening mee dat het even duurt voordat je weer een normale cyclus hebt. Binnen een paar weken of maanden is je lichaam weer normaal. Stop je met de pil? Dan ben je natuurlijk niet meer beschermt tegen zwangerschap en moet je denken aan een alternatief anticonceptiemiddel.
Bron: Cosmopolitan.com, Youngwomanshealth.org | Beeld: iStock