Soms is je nieuwe baan het toch niet helemaal en dat is natuurlijk ontzettend jammer. Je werkzaamheden vallen tegen, de koffiezetapparaat-gesprekjes zijn al doodgebloed of je baas is gewoon een gigantische kwal. Je ziet het gewoon niet gebeuren dat jij hier tot aan je pensioen iedere dag je bed voor uitkomt. Helaas, je wil écht weg. Ontslag nemen is niet een van de leukste bezigheden, maar als je je echt niet op je plek voelt is ontslag nemen toch de beste oplossing. Lees hier hoe je ontslag nemen aanpakt.
Over de hele wereld zijn er ontelbaar veel mensen die op hun baan niet op de juiste plek zitten. Ze willen dan wel de deur achter zich dichtgooien en nooit meer terugkomen, maar ontslag nemen doen ze niet. Ontslag nemen vinden veel mensen spannender dan nodig is. Om het uiteindelijk niet te doen, bedenken we allemaal verschillende redenen. We zijn bang dat we geen betere/andere baan vinden, hopen dat onze baan verbetert of dat ontslag nemen slecht staat op ons CV. Ontslag nemen is (meestal) geen pretje en soms moet je daarvoor even al je moed bij elkaar rapen. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Girlscene geeft je alvast een duwtje in de goede richting.
Ontslag nemen: zo doe je dat
Wanneer je besluit om ontslag te nemen is het een goed idee om direct je leidinggevende in te lichten. Dit hoeft niet, máár is wel zo netjes als je diegene nog te vriend wil houden. Als de reden van ontslag nemen een heftig conflict is en je liever niemand onder ogen wil komen, is de mogelijkheid aanwezig om je ontslag alleen schriftelijk in te dienen. Het is belangrijk dat je doet waar je je goed bij voelt en wat bij de situatie past.
Mondeling ontslag nemenAls je mondeling ontslag neemt zullen er altijd vragen komen. Als je je voorbereidt op deze vragen ga je minder
zenuwachtig het gesprek aan. Je bent trouwens niet verplicht om die te beantwoorden, wellicht heb jij hele persoonlijke redenen om te stoppen bij je huidige baan. Wanneer je antwoorden hebt klaarstaan, verloopt het gesprek toch iets soepeler. Probeer het gesprek gewoon zo professioneel en positief mogelijk te houden. Wie weet heb je je
baas nog eens nodig voor eventuele referenties.
Schriftelijk ontslag nemen
Een andere optie om ontslag te nemen is schriftelijk. Wist je dat je helemaal niet direct hoeft te vermelden waarom je ontslag wil nemen? Velen denken van wel, maar net als bij een gesprek, hoef je niet alles te beantwoorden. Dit moet er in ieder geval wél in je brief staan:
– De datum boven de brief
– De naam aan wie je de brief richt
– Dat je besluit om ontslag te nemen (reden hoeft niet, mag wel)
– De ingangsdatum van je ontslag en opzeggingstermijn
– Je naam
– Je handtekening
Je denkt misschien: super logisch dit, maar toch komt het vaak voor dat er punten missen in zo een belangrijke brief. Daarom is zo een checklist altijd handig. Als je brief af is verstuur je de brief aangetekend zodat je zeker weet dat hij aankomt of je overhandigt hem persoonlijk.
Zo, dames, nu zijn jullie een beetje voorbereid en hopelijk vermindert dit een beetje stress. Bedenk altijd goed waarom je weg wil bij je huidige baan en waarom jij er als persoon op vooruit gaat. Ergens zitten waar je niet gelukkig bent is nooit goed. Heb je al een nieuwe baan op het oog? Met
deze tips rock jij je sollicitatie sowieso. Succes!
Bron: monsterboard.nl, intermediar.nl | Beeld: Unsplash