Lifestyle

Moeite met spullen wegdoen? 11 tips om weggooien makkelijker te maken

‘Misschien komt het ooit nog van pas’, ‘Ik heb er veel geld voor betaald’, ‘Het is een mooie herinnering’, ‘Ik heb het cadeau gekregen’, ‘Het is nog wel mooi’. We kennen het allemaal wel, van die spullen waar je eigenlijk niet zo goed van weet wat je ermee moet. Je wil het niet weggooien, maar eigenlijk doe je er ook niks mee. Het gevolg: je hele kamer ligt vol met spullen en troep. Het wordt tijd om dit eens een keer goed op te ruimen, daarom hier 11 tips om weggooien het makkelijker te maken.

#1. Wees eerlijk tijdens het opruimen
‘Die jurk komt vast nog een keer van pas’, zei je dat vorige keer tijdens je opruimsessie niet ook? Wees eerlijk tegen jezelf tijdens het opruimen. Hoe groot is de kans dat je het in de komende maanden nog gaat gebruiken? 

#2. Langer dan een jaar niet gebruikt? Weg ermee
Heb je het product langer dan een jaar niet gebruikt? Dan is het tijd om het product weg te doen. ‘Ja maar misschien als ik meer tijd heb, ga ik er echt iets mee doen’. En wanneer heb je daar dan tijd voor? Over 10 jaar? Vraag jezelf af of je het echt nog gaat doen. Is het antwoord ja? Wacht dan niet tot je tijd hebt, maar maak tijd. Anders is het tijd om afscheid te nemen van je product. 

#3. Bekijk wat écht betekenis heeft
Soms denk je dat alle spullen een emotionele herinnering hebben, maar vaak valt dat best mee. Bekijk dus je naar al je spullen en bedenk wat écht belangrijk voor je is en waarom dat zo is. Je zult zien dat er veel dingen gewoon weg kunnen, zonder moeite.

#4. Iemand anders blij mee maken
Nog een belangrijke tip: voordat je iets weggooit, kijk eerst of je er iemand anders blij mee kan maken. Sommige spullen zijn voor jou misschien bijna niets meer waard, maar voor een ander wel. Misschien vindt je buurmeisje dat rokje wel helemaal te gek of kan je je oma blij maken met die digitale radio die maar staat te rotten in je kamer. Heb je iets duurdere producten? Zet het op Marktplaats of verkoop het op een rommelmarkt, zo houd je er ook nog een leuk zakcentje aan over. 😉

#5. Als je het zou kwijtraken, zou je het dan opnieuw kopen?​
Om het weggooien makkelijker te maken: stel de vraag aan jezelf of je het opnieuw zou kopen als je het kwijt zou raken. Meestal kom je er dan al snel genoeg achter dat dat ene bloesje toch in de zak kan voor de kringloopwinkel. Opgeruimd staat netjes!

#6. Digitaal maken
Diploma’s, lieve kaartjes, oude herinneringen stop je meestal in een doos en kijkt er eigenlijk niet meer naar om. Mocht je toch een keer in haar jaar die doos openen, dan denk je weer helemaal terug aan het moment. Vervolgens leg je het weer terug in de doos en staat het weer jaren op de kast. Zonde. Wil je geen afscheid hiervan nemen? Dan is dit een handige tip: maak er een foto van en zorg dat je het digitaal in een mapje opslaat. Het scheelt enorm veel ruimte en het leuke is dat je het nu ook nog kunt doorsturen aan wie je maar wil. 

#7. Twijfelgevallen
We hebben allemaal wel van die spullen waar je niet zeker van weet wat je ermee moet. Om het weggooien wat makkelijker te maken kan je de spullen even in een doos bewaren. Na een paar maanden pak je de doos er weer bij en kijk je wat je echt nog wil houden, waarschijnlijk kan je dan alsnog het meeste weggooien. Zet anders de spullen waar je over op Marktplaats. Mocht je een goed bod krijgen, kun je de knoop doorhakken om het toch weg te doen.

#8. Gooi iedere dag een item weg
Probeer het minimalisme-spel: een maand lang doe je iedere dag iets weg en iedere dag wordt het één ding meer. Dus de eerste dag doe je bijvoorbeeld een tijdschrift weg en de volgende dag doe je bijvoorbeeld je oude bikini weg en badslippers. Na twee weken zal het wel moeilijk worden, maar probeer het zo lang mogelijk vol te houden. 

#9. Iets erin, iets eruit
Boeken, kleren, foto’s, vaasjes, tijdschriften, sieraden, make-up, speelgoed. Je verzamelt heel wat spullen om je heen. Af en toe gooi je iets weg, maar vaak komt er meer in dan dat het eruitgaat. Dus om het weggooien makkelijker te maken, vanaf nu de regel: iets erin, iets eruit. Gooi eerst iets weg voordat je het nieuwe product een plekje geeft. Nieuwe schoenen gekocht? Doe een oud paar schoenen weg. Zo zorg je ervoor dat je kamer niet meer overspoeld wordt met spullen.

#10. Gooi de spullen weg die je al vergeten was
Vind je opeens een oud paar schoenen? Hmmm, dat je deze was vergeten zegt volgens mij al genoeg 😉 Dus een grote tip: gooi de spullen weg die je eigenlijk al vergeten was, dat maakt het een stuk makkelijker om op te ruimen.

#11. Bijna alles is opnieuw te koop
Durf spullen weg te gooien. Dat ene fotolijstje wat al 2 jaar op zolder ligt kan je voor een paar euro zo weer opnieuw kopen. Het is niet een grote ramp om spullen weg te doen, mocht je het ooit gaan missen dan kan je het zo weer opnieuw kopen of huren. 

Bron: huisvlijt.com, rtlnieuws.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀