Een nieuw jaar betekent een nieuw lesrooster. Misschien houd je je rooster voor een tijdje, maar het kan ook zo zijn dat je lesrooster continue verandert. Het is logisch dat je daarom niet altijd precies weet waar je wanneer les hebt. Maar in plaats van je rooster direct uit je hoofd te leren, kun je het ook anders oplossen. Maak screenshots van je lesrooster en stel elke dag het lesrooster van die dag in als achtergrond op je telefoon. Als je even niet meer weet bij welk lokaal je moet zijn, dan hoef je alleen maar even op je telefoon te kijken. Handig!
Wanneer de toetsweek eraan komt zit je flink met je hoofd in de boeken. Leren is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar het moet toch echt gebeuren. Daarom is het helemaal niet erg om het jezelf wat makkelijker te maken. Leg een snoepje bij ieder nieuw hoofdstuk in je boek. Wanneer je het hoofdstuk kent, dan mag je het snoepje opeten. Er is helemaal niks mis met jezelf af en toe belonen ;-).
3. Informatie bij elkaar houden
Bij bijna elk vak moet je notities maken, dus je hebt ook voor al die vakken een schriftje nodig. Maar je kunt het ook anders doen. Koop een notitieblok met verschillende tabbladen en schrijf op ieder tabblad voor welk vak hij bedoeld is. Zo heb je al je notities altijd bij de hand en hoef je niet steeds op zoek naar de verschillende schriftjes. Daarbij komt kijken dat een stevig kladblok ook niet zo snel scheurt. Win-win!
4. Gebruik kaartjes om te stampen
Het in je hoofd stampen van informatie is niet voor iedereen even makkelijk. Heb jij moeite met leren? Maak het dan wat makkelijker voor jezelf. Dit kun je doen met behulp van kaartjes. Pak een A4’tje en vouw ‘m zo vaak dubbel dat je zestien verschillende vlakken hebt. Knip deze vlakken vervolgens uit. Voorbeeld: je hebt binnenkort een Engels proefwerk en je moet woordjes in je hoofd stampen. Schrijf het Engelse woord op één kant van het blaadje en schrijf de vertaling op de andere kant. Je kunt jezelf nu overhoren en gelijk het antwoord bekijken op de achterkant.
Docenten geven vaak zoveel huiswerk op, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar het is gelukkig niet onmogelijk om al je huiswerk af te krijgen én je kunt je echt voorbereiden op toetsen. Het heeft alleen wat planning nodig. Koop daarom een weekplanner, waarop je al het huiswerk van de week in een handig overzicht kunt zetten. Schrijf gelijk op wat je wanneer gaat maken en probeer je daar ook echt aan te houden. Houd een to-do lijstje bij en streep af wat je al hebt gemaakt.
Wanneer je bezig gaat met het schrijven van een zakelijke tekst of een andere schrijfopdracht is het handig om gebruik te maken van mindmaps. Een mindmap zorgt ervoor dat je de hoofdzaak van de tekst goed kunt onderscheiden van de bijzaken, waardoor je niet afdwaalt. Als je bijvoorbeeld een blog moet maken, dan is het belangrijk dat je één hoofdonderwerp uitkiest. Daarnaast verzin je allemaal bijzaken die met het hoofdonderwerp te maken hebben. Het enige wat je hoeft te doen is het onderwerp opschrijven en daar omheen weer onderwerpen plaatsen die erbij horen. Mindmaps helpen je om een stuk creatiever na te denken en dat zorgt voor een beter resultaat.
Doe tijdens het leren parfum op of kauw gedurende het leren op wat kauwgum. Dit klinkt raar, maar het blijkt dat dit helpt bij het onthouden van de stof. Het is de bedoeling dat je tijdens het maken van de toets weer hetzelfde parfum opdoet of dezelfde smaak kauwgum in doet. Tijdens je toets herinner je je opeens een stuk meer! Echt waar.