Lifestyle

7 fouten die iedere student maakt bij de eerste tentamens

Help, tentamens! Toetsen op de middelbare school waren al eng, maar op de een of andere manier klinkt een tentamen nog veel enger. Je moet niet alleen een heel boek leren, maar ook nog college-aantekeningen en artikelen. Paniek, paniek. Maar als je eerst deze tips even doorleest voorkom je dat je in de grootste valkuilen trapt.

1. Je begint te laat
Het is onder studenten vrij normaal om de avond voor het tentamen alles te gaan leren en de nacht door te halen. Maar verstandig is het niet. Ten eerste onthoud je op zo’n korte termijn lang niet alles én door je vermoeidheid zul je op je tentamen alleen maar slechter presteren. Maak twee weken voor je tentamens een planning en begin met leren. Maak een samenvatting en behandel iedere dag een andere week. Zo heb je alle stof per week goed in je hoofd en kun je de koppeling tussen artikelen en boek makkelijker maken.

2. Je leert te gedetaileerd
Natuurlijk verschilt het per vak en per studie, maar zorg dat je niet de rode draad in het verhaal kwijtraakt. Vaak als je heel veel stof moet leren verlies je jezelf in de kleine details, maar probeer ook aandacht te besteden aan grotere zaken. Waarom leer je dit eigenlijk? Wat is de koppeling met het vak? Wat verbindt alle colleges met elkaar? Is er een grote theorie waar het hele vak omheen is gebouwd? 

3. Je raakt gestrest
Ja, je moet veel leren. Nee, stressen werkt niet. Mocht je toch te laat begonnen zijn, heeft het geen zin om compleet te gaan stressen. Probeer van iedere week de hoofdlijnen nog in je hoofd te stampen zodat je in ieder geval grofweg een idee hebt waar het allemaal over gaat. Lees je college-aantekeningen ook door, vaak worden de belangrijkste zaken in het college extra uitgelicht. Probeer nog een paar uur slaap te pakken en maak er het beste van. In het ergste geval moet je voor de herkansing, maar dan heb je in ieder geval je lesje geleerd én weet je beter hoe de toets er uit gaat zien.

4. Je denkt dat je alles moet weten
Heb je keihard geleerd, maar raak je in paniek wanneer je beseft dat je iets niet weet? Geen zorgen. Niemand kan alles weten en er zal altijd wel iets zijn dat je vergeet of gewoon niet weet. Dit betekent niet dat je gaat falen. Heb een beetje vertrouwen in jezelf.

5. Je komt te laat
Te laat komen op een tentamen is niet alleen irritant voor de rest die al bezig is, maar ook voor jezelf. Je begint aan je tentamen met een veel hoger stress-level dan normaal en dat beïnvloedt jouw prestaties niet per se positief. Ga op tijd van huis en neem een trein of bus eerder. Zo kun je nog rustig je samenvatting doorlezen, wat eten en naar de wc voordat je de zaal in moet. Zoek dus ook van tevoren uit in welke zaal je moet zijn, niet op het moment zelf.

6. Je denkt dat de zenuwen niet normaal zijn
Zenuwen en spanning voor een tentamen zijn normaal. Ook als je heel goed geleerd hebt ben je waarschijnlijk zenuwachtig. Het hoort erbij en laat je niet van de wijs brengen. Adem een paar keer diep in en uit voordat je aan je tentamen begint en dan is het knallen maar!

7. Je gaat niet naar de inzage
Goed, je hebt het tentamen niet gehaald en je moet door voor de herkansing. Helaas pindakaas, maar echt geen ramp. Begin ook nu weer op tijd met studeren én ga echt naar die inzage. Misschien heb je geen zin om voor de inzage je bed uit te komen, maar we raden je sterk aan dit wel te doen. Ten eerste kan het een verschil betekenen tussen zakken en slagen: stel je voor dat een docent wat punten is vergeten op te tellen? Kan toch het verschil tussen een 5.3 of een 5.5 maken! Maar ook als dit niet het geval is: je weet dan in ieder geval waar je de mist in bent gegaan. Vraag je docent ook om advies waar je de volgende keer beter op moet letten.

Wanneer heb jij je eerste tentamens?

bron, bron