Bye bye, slikken en knikken: zó kun je voor jezelf opkomen zonder drama

Soms lijkt het makkelijker om gewoon je mond te houden en de lieve vrede te bewaren, maar guess what? Jouw mening en gevoelens doen ertoe! Of het nu gaat om een vervelende opmerking van een collega, een vriendin die over je grenzen gaat of een familielid dat altijd iets te zeggen heeft: het is tijd om voor jezelf op te komen. Zo kun je voor jezelf opkomen zonder drama.
Zo kun je voor jezelf opkomen zonder drama
Ken je dat gevoel? Je staat in een discussie, iemand maakt een stomme opmerking en ja… daar had je eigenlijk iets van willen zeggen. Maar in plaats daarvan lach je ongemakkelijk, knikt en slikt je woorden in. Tot je ‘s avonds in bed ligt of onder de douche staat en denkt: “Had ik maar dit gezegd…!”. Herkenbaar? No worries, we got you! Wij hebben drie gouden tips: zo kun je voor jezelf opkomen, zonder dat je gelijk overkomt als een boze heks.
1. Sta stevig in je schoenen, zonder te stampvoeten
Standvastig zijn betekent niet dat je op tafel hoeft te slaan als een realityster met woedeproblemen. Nee, het betekent simpelweg dat je duidelijk aangeeft wat jij wilt en waar jij voor staat. Zónder de ander af te blaffen. Dus in plaats van “Serieus, waarom ben jij altijd zo irritant?!”, zeg je: “Ik zou het fijn vinden als je me even laat uitpraten.” Zie je het verschil? Even effectief, maar zónder dat je meteen een ruzie ontketent!
2. Adem in, adem uit
Soms heb je gewoon het gevoel dat je je frustraties niet meer in kunt houden en wil je alles eruit schreeuwen. Je kent het wel: die momenten waarop je echt het gevoel hebt dat je de ander in zijn of haar gezicht moet laten weten wat je denkt, ongeacht de situatie. Maar eerlijk gezegd, wanneer heb je ooit iemand echt overtuigd door volledig te flippen? Precies, zelden. Rust is je secret weapon. Haal diep adem, spreek rustig en houd je gezicht in de plooi. Hoe kalmer jij blijft, hoe meer serieus je wordt genomen. En zeg nu zelf, een calm queen heeft toch veel meer impact dan een schreeuwend tomaatje?
3. Probeer te praten vanuit de ik-vorm
Het is super tempting om dingen te zeggen als: “Jij luistert nooit!” of “Jij maakt mij boos!” Maar de kans dat de ander zich aangevallen voelt en in de verdediging schiet is meer dan groot. Probeer het eens anders: “Ik voel me niet gehoord als je me steeds onderbreekt.” Hierdoor leg je de focus op jouw gevoelens in plaats van de fouten van de ander. En dat zorgt voor veel betere gesprekken – en minder drama en ongemakkelijke ruzies.