Direct naar content
Love

Jezelf tegenwerken: zo herken je zelfsabotage in de liefde

Dayami
Dayami Leestijd: 3 minuten
signalen van zelfsabotage
Afbeelding: Sex and the City

Zo herken je zelfsabotage in de liefde

Wanneer jij het idee hebt dat je het nooit écht ver schopt met een partner, kan dit aan verschillende dingen liggen. Mochten zij het nu elke keer afkappen, kun je er in principe niet veel aan doen. Maar mocht je merken dat de break-up elke keer vanuit jou komt, en je achteraf nooit écht een goede reden hebt om te vertellen aan je vriendinnen als ze vragen waarom het uit is, doe jij misschien wel aan zelfsabotage – en zo herken je zelfsabotage in de liefde!

1. Je komt niet verder dan de honeymoon phase

Wanneer je helemaal lovey dovey in de honeymoon phase zit aan het begin van een relatie met iemand, lijkt het even alsof er niets fout kan gaan. Maar op een gegeven moment moet iedereen eraan geloven: de honeymoon phase is voorbij, en het echte werk aan de relatie begint. Wanneer jij vaak de neiging hebt om een relatie vlak voor dit punt af te kappen, is dit een duidelijk teken van zelfsabotage – je denkt dat jij of de ander een serieuzer punt in jullie relatie niet aankan, en daarom kap je het af voordat het fout kan gaan.

2. Je maakt grote ruzie om kleine dingen

Geen enkele relatie bestaat zonder ruzie – dat is nu eenmaal zo. Er zullen altijd dingen zijn waarmee je niet op één lijn ligt met je partner, en dat is helemaal oké. Wél ontstaat er een probleem wanneer je om alle kleine dingen die je irriteren een enorme fight gaat gooien. Tuurlijk mag je af en toe irritaties hebben, maar vraag jezelf af: irriteert het feit dat je partner een verkeerd siroopje voor je havercappu heeft gekocht je écht zo erg, of probeer je gewoon de relatie te testen? Psst: wij denken het tweede.

3. Je hebt onrealistische verwachtingen

Tuurlijk mag je best wat standaarden hebben voor een partner. Goed communiceren, tijd voor je vrijmaken en af en toe lekker voor je koken, zijn geen gekke dingen om van je lover te vragen. Maar heb je het idee dat niemand goed genoeg is, en verwacht je pure perfectie van iemand? Dan ben jij misschien eerder op zoek naar een excuus om de relatie te beëindigen. Niemand is namelijk perfect – jij ook niet!

4. Je zoekt constant naar bevestiging

Af en toe je liefje ‘ik hou van je’ horen zeggen is nooit een straf, en iedereen heeft op zijn tijd bevestiging nodig, al is het maar in de vorm van een hele dikke knuffel of je dag vrijhouden voor de ander. Maar wanneer jij continu op zoek bent naar bevestiging, bijvoorbeeld door te blijven vragen hoe iemand over je denkt en of diegene de woorden die hij of zij zegt wel echt meent, doe je aan zelfsabotage.