Hoofdpijn in de winter
In Nederland komt migraine opvallend veel voor in vergelijking met andere Europese landen. Dit heeft te maken met de werkdruk en de volgeplande agenda’s van de gemiddelde Nederlander. Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn en wel 33% van alle vrouwen in Nederland heeft hier regelmatig last van. Dit is natuurlijk super vervelend en is sommige gevallen valt er helaas niet zoveel aan te doen.
Ook al heb je geen last van chronische migraine, komt hele extreme hoofdpijn bij veel mensen steeds vaker voor, vooral in de winter! Tijdens de koude maanden hebben we meer last van verschillende kwaaltjes, dan in andere seizoenen van het jaar. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Let’s get into it!
Het weer
We beginnen met de meest vanzelfsprekende oorzaak. Het koude weer en het gebrek aan zonlicht spelen een grote rol in het krijgen van hoofdpijn. In de winter dalen de temperaturen en is de lucht vaker bedekt met dikke lagen bewolking. Ondanks dat de zon later opkomt en sneller weer weggaat, blijft onze dagelijkse routine hetzelfde. Vooral in Nederland houden we ons graag aan een bepaald ritme. Alleen kan ons lichaam zich in de winter niet goed genoeg aanpassen aan de veranderingen van het klimaat.
Door het wisselvallige weer en de kou blijven we sneller binnen en krijgen we minder frisse lucht en zonlicht dan in de zomermaanden. En wat doen we als we veel binnen zitten? Veel op onze telefoon swipen of kruipen we onder een dekentje voor de televisie.
Schermtijd
Het is een veel voorkomend fenomeen over de hele wereld. Dit geldt dus niet alleen voor in ons kikkerlandje, maar bij iedereen gaat massaal de schermtijd omhoog wanneer de wintermaanden van start gaan. Of je nu Netflix aan het kijken bent op de televisie, je favoriete game speelt op je laptop of eindeloos aan het scrollen bent op Instagram, het is allemaal niet goed voor je hoofd!
Je ogen raken sneller vermoeid en je dit kan zorgen voor een vervelende druk achter je oogkassen. Door continu je hersenen aan het werk te zetten en prikkels te ontvangen, krijg je eerder last van knallende koppijn. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen! Geef je hoofd wat rust en pak andere hobby’s op. Vervang je schermtijd door bijvoorbeeld te knutselen, sporten, wandelen of lezen. Door deze activiteiten dagelijks op te pakken, verminder je binnen no-time je hoofdpijn!
Lees ook:
Het is bewezen! Op vakantie met je zus is goed voor je gezondheid
Alcohol en cafeïne
Iedereen is wel op de hoogte van het feit dat alcohol nooit goed is voor je hersenen. Geloof het of niet, maar ondanks Dry January, drinken we in de winter een stuk meer alcohol dan in de andere maanden van het jaar. Voor mensen zijn de donkere winterdagen fysiek én mentaal heel zwaar. Alcohol wordt dan vaak gebruikt als een grote ontlading in het weekend. En vergeet natuurlijk niet alle feestdagen in december. Tijdens het kerstdiner en oudjaarsdag wordt er vaak geproost en gieten we de champagne naar binnen.
Naast ons alcoholgebruik, drinken we ook meer koffie in de winter. Cafeïne is dan ook een grote oorzaak dat we sneller hoofdpijn krijgen. Waar een wijntje ons slomer maakt, zorgt een sterk bakkie voor meer productiviteit. Maar gezond is het niet! Er zitten genoeg nadelen aan het drinken van koffie, dus wij hebben een paar heerlijke alternatieve voor je op een rijtje gezet! 😉