De enige single in de vriendengroep
Waar jullie eerst spontaan de stad indoken of een filmavond hielden zonder verplichtingen, veranderen die plannen nu in koppeldates, gesprekken over samenwonen en toekomstplannen als stel. Niks mis mee natuurlijk, maar het kan er soms voor zorgen dat jij je nét even de vreemde eend in de bijt voelt. En dat is helemaal niet gek. Aan de ene kant ben je blij voor je vrienden die de liefde van hun leven hebben gevonden. Maar aan de andere kant kan het soms voelen alsof je er niet helemaal bij hoort. Tijdens etentjes wordt strategisch bepaald wie naast wie zit (lees: alle koppels gezellig samen), bij bordspellen is de grote vraag wie er met wie een team vormt, en ineens draait 80% van de gesprekken om ‘wij dit’ en ‘wij dat’.
Social pressure
Alsof dat nog niet genoeg is, hangt er ook nog die onzichtbare druk vanuit de maatschappij. Het lijkt soms alsof er een soort ongeschreven regels zijn over op welke leeftijd je ‘hoort’ te settelen. Vrienden gaan samenwonen, verloven zich of krijgen kinderen, en dan is daar die gevreesde vraag: “En jij? Nog steeds single?” Alsof dat een soort tijdelijke status is waar je zo snel mogelijk uit zou moeten komen.
Voordelen van single zijn
Maar laten we het even omdraaien: single zijn heeft óók zo zijn voordelen! Jij hebt de vrijheid om je tijd en energie te steken in wat jij maar wilt—je carrière, reizen, hobby’s of gewoon een avondje bingewatchen zonder dat iemand klaagt over je seriekeuze. Veel mensen ontdekken juist in hun single-periode hoeveel ze van hun eigen gezelschap kunnen genieten en dat ze helemaal niemand nodig hebben om zich compleet te voelen.
Dus, voel je je soms een beetje de outsider in je vriendengroep vol tortelduifjes? Zoek andere singles op, duik in nieuwe sociale kringen en onthoud vooral: iedereen bewandelt zijn eigen pad. Er is geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ timing als het om liefde gaat. En tot die tijd? Geniet gewoon lekker van jouw eigen avontuur, of hoe Kimmylien het zou zeggen: je self love journey!