Love

Verliefd op je bestie? Zo ga je er mee om

verliefd-op-beste-vriend

Je bent verliefd op je beste vriend(in), en nu? Dit kan een verwarrende situatie zijn, maar je bent zeker niet de enige. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat twee derde van de romantische relaties begint met een langdurige vriendschap?

Verliefd op je beste vriend(in)? Dit kun je doen!

Het kan zomaar gebeuren: je zit al jaren in een vriendschap met iemand, en ineens betrap je jezelf erop dat je je bestie misschien wel meer dan leuk vindt. “Help, ben ik verliefd op mijn beste vriend(in)?” – een herkenbare situatie voor velen! Het is normaal om gevoelens te ontwikkelen voor iemand waar je een hechte band mee hebt.

Maar wat moet je nu doen? Vertel je het je vriend(in) of hou je het voor jezelf? Eerst is het belangrijk om te bedenken wat je precies voelt. Stel jezelf vragen zoals: “Ben ik meer aan het denken over mijn vriend(in) dan normaal?”, “Voel ik me nerveus of verlegen in hun buurt?” of “Zoek ik onbewust meer fysieke aanraking, zoals een knuffel of hand op de schouder?” Als je merkt dat je gevoelens veranderd zijn, is het tijd om te bepalen hoe je hiermee omgaat.

Wat kun je het beste doen?

Als je eenmaal zeker weet dat je verliefd bent, zijn er verschillende manieren waarop je kunt handelen. Je kunt ervoor kiezen om je gevoelens voor jezelf te houden. Misschien denk je dat het beter is om de vriendschap te behouden zoals die nu is. Dit kan vooral verstandig zijn als je twijfelt of de ander hetzelfde voelt, of als je de vriendschap niet wilt riskeren.

Toch kun je ook besluiten om eerlijk te zijn en je gevoelens te delen. Denk van tevoren goed na over de mogelijke reacties. Als je vriend(in) hetzelfde voelt, kan dit het begin zijn van een mooie relatie! Wist je dat uit onderzoek blijkt dat twee derde van de romantische relaties begint met een langdurige vriendschap? Je bent dus zeker niet de enige die deze stap overweegt!

Maar als je vriend(in) niet dezelfde gevoelens heeft, kan dat pijnlijk zijn. Wees voorbereid op deze mogelijkheid en bedenk hoe je om wilt gaan met afwijzing. Geef jezelf en de ander wat tijd om de vriendschap weer in balans te brengen.

Hoe ga je om met afwijzing of wederzijdse gevoelens?

Als je besluit je gevoelens te delen, kunnen er twee dingen gebeuren: of je vriend(in) voelt hetzelfde, of niet. In het geval dat ze je gevoelens delen, kan dit het begin zijn van een romantische relatie. In het begin kan het wat onwennig zijn om van vriendschap naar een relatie te gaan, maar door jullie sterke band heb je al een stevige basis.

Als je vriend(in) echter niet dezelfde gevoelens heeft, kan dat moeilijk zijn. Het kan ook even ongemakkelijk worden in jullie vriendschap, maar dat hoeft niet blijvend te zijn. Gun elkaar wat tijd en ruimte, zodat jullie vriendschap zich op een nieuwe manier kan ontwikkelen. Het belangrijkste is dat jullie eerlijk zijn geweest naar elkaar toe, wat vaak de basis voor een nog sterkere band kan zijn, romantisch of niet.

Beeld: The Hunger Games