1. Gevulde Portobello Champignons
Wat heb je nodig?
200 g feta, verkruimeld
150 g verse spinazie, gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
Hoe maak je dit gerecht?
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Veeg de champignons schoon met een vochtige doek om eventueel vuil te verwijderen en verwijder de stelen.
- Meng in een kom de feta, gehakte spinazie, knoflook, olijfolie, zout, peper, oregano en basilicum.
- Vul elke champignon met het mengsel en plaats ze op een bakplaat met bakpapier.
- Rooster de gevulde champignons in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot de champignons zacht zijn en de vulling lichtbruin is.
- Serveer direct als voorgerecht.
2. Pompoensoep
Wat heb je nodig?
- 1 kg pompoen, in blokjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 2 takjes tijm of rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Hoe maak je dit gerecht?
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan en fruit de gesnipperde ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de pompoenblokjes en tijm of rozemarijn toe.
- Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat sudderen tot de pompoen zacht is.
- Verwijder de takjes tijm of rozemarijn en pureer de soep met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met zout en peper.
- Serveer de pompoensoep warm, eventueel gegarneerd met een scheutje room en een beetje extra tijm of rozemarijn.
3. Geroosterde Groenten
Wat heb je nodig?
- Wortels
- Pastinaak
- Aardappelen
- Spruitjes
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Verse kruiden zoals rozemarijn of tijm (optioneel)
Hoe maak je dit gerecht?
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil en snijd de groenten in stukken van gelijke grootte.
- Leg de groenten op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en kruid met zout en peper. Voeg verse kruiden toe voor extra smaak.
- Rooster de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Schep de geroosterde groenten op een serveerschaal en serveer ze warm.
4. Vegetarische Wellington
Wat heb je nodig?
- 1 vel bladerdeeg
- 200 g gemengde paddestoelen, gehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 200 g gemengde geroosterde groenten (bijvoorbeeld wortels, paprika, courgette)
- 100 g gehakte noten (walnoten of pecannoten)
- 100 g feta, verkruimeld
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 losgeklopt ei (voor het bestrijken van het bladerdeeg)
Hoe maak je dit gerecht?
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de gehakte paddestoelen toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Voeg de geroosterde groenten, gehakte noten en feta toe aan het mengsel. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad.
- Leg het groentemengsel in het midden van het bladerdeeg.
- Vouw het bladerdeeg over het mengsel en druk de randen goed dicht.
- Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei voor een mooie glans.
- Bak de vegetarische Wellington in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
- Snijd in plakken en serveer.
5. Linzenstoofpot
Wat heb je nodig?
- 1 kop groene of bruine linzen
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortels, in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- Zout en peper naar smaak
- 1 liter groentebouillon
- Olijfolie
Hoe maak je dit gerecht?
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote stoofpot en fruit de gesnipperde ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de plakjes wortel toe en bak ze even mee.
- Voeg de linzen, tomatenblokjes, komijn, paprikapoeder, oregano, zout en peper toe.
- Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat sudderen tot de linzen gaar zijn en de stoofpot lekker dik is geworden.
- Serveer de linzenstoofpot warm.
6. Gevulde Paprika’s
Wat heb je nodig?
- 4 paprika’s (geel, rood, groen, oranje)
- 1 kopje rijst
- 1 blikje zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 kopje geraspte kaas (cheddar, mozzarella, of een mix van beide)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Hoe maak je dit gerecht?
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de gekookte rijst, zwarte bonen, paprikapoeder, zout en peper toe. Meng goed.
- Snijd de bovenkant van de paprika’s af en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
- Vul de paprika’s met het rijst- en bonenmengsel en strooi er kaas overheen.
- Zet de paprika’s in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
- Bak de gevulde paprika’s in de voorverwarmde oven gedurende 30-35 minuten, of tot de paprika’s zacht zijn en de kaas gesmolten en lichtbruin is.
- Serveer warm.
7. Spinazie Lasagne
Wat heb je nodig?
- 9 lasagnevellen
- 500 g spinazie, vers of bevroren
- 500 g ricotta kaas
- 200 g mozzarella kaas, geraspt
- 1 blikje tomatensaus
2 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 ui, gesnipperd
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Hoe maak je dit gerecht?
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Als je bevroren spinazie gebruikt, ontdooi deze en knijp het overtollige vocht eruit. Als je verse spinazie gebruikt, blancheer deze dan kort en laat uitlekken.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatensaus, gedroogde basilicum, gedroogde oregano, zout en peper toe. Laat de saus sudderen.Meng de ricotta kaas en de helft van de geraspte mozzarella kaas in een aparte kom.
- Leg een dun laagje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal.
- Leg een laagje lasagnevellen, gevolgd door een laagje ricotta mengsel, spinazie en tomatensaus. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn.
- Eindig met een laagje lasagnevellen bedekt met tomatensaus en de resterende mozzarella kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten. Verwijder de folie en bak nog eens 15 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelt.
- Laat de lasagne even rusten voor het serveren