Direct naar content
Lifestyle

Sta je ook strak van de spanning als je moet presenteren? Dit zijn 7 tips

Dayami
Dayami Leestijd: 4 minuten
meisje staat te presenteren voor een klas
Afbeelding: Ginny & Georgia

Trillend in je laarsjes sta je voor de klas, je stottert je verhaaltje eruit terwijl je zo veel mogelijk blikken probeert te vermijden. Pf, wat een verschrikking. Hoe lekker zou het zijn om voortaan niet zo zenuwachtig te zijn als je een presentatie moet geven? Girlscene to the rescue – dit zijn zeven tips voor als je het eng vindt om te presenteren.

Tips voor als je presenteren spannend vind

Laten we eerlijk zijn – presenteren is niemands favoriete bezigheid. In je eentje voor de klas staan en een verhaaltje vertellen over iets wat je eigenlijk ook nog eens niet echt boeit, no thanks. Helaas komt het toch enorm veel voor tijdens je schoolperiode, zowel op de middelbare als wanneer je gaat studeren. Daarom is het best handig als je het presenteren tóch een beetje onder de knie krijgt. Dit zijn 7 tips voor als je het eng vindt om te presenteren.

1. Oefenen

Als je bij het idee van presenteren alleen al staat te trillen in je laarsjes, snappen we heel goed dat het al helemaal niet leuk is om je presentatie dan ook nog eens oneindig vaak te oefenen. Toch helpt dit wel echt enorm goed tegen de spanning. Als je goed weet waar je het over hebt en de stof echt begrijpt, raak je minder snel je woorden kwijt. Zo gaat alles overbrengen aan de rest van de klas ook nog eens een stuk makkelijker!

2. Maak oogcontact

Hoewel je misschien de neiging hebt om juist over alle mensen heen te staren als je aan het presenteren bent, is oogcontact maken echt minder eng dan je denkt. Als je bestie bijvoorbeeld in je klas zit, kun je doen alsof je de presentatie alleen aan haar vertelt. En zo niet, kun je ook de blik van iemand zoeken die echt geïnteresseerd aan het luisteren is en je bemoedigend toelacht. Dit kan zelfs de docent zijn!

3. Gebruik een spiekbriefje

Nee, je moet natuurlijk niet je hele tekst op een blaadje schrijven en dit gaan voorlezen, maar vaak hebben de docenten er helemaal geen probleem mee als je een spiekbriefje met wat kernwoorden gebruikt. Eigenlijk beter ook, want als je alles gaat voorlezen en je per ongeluk toch een foutje maakt, kun je in zo’n hele lap tekst minder goed vinden waar je was gebleven. Met een paar woorden op je spiekbriefje zit je minder vast aan de tekst, en kun je er makkelijker omheen praten.

4. Houd je rust

Nog een goede tip voor als je presenteren eng vindt, is je rust houden. Als je merkt dat je aan het ratelen bent of dat je de kluts kwijt raakt, geen stress! Probeer niet halsoverkop alles nog op te lossen, maar stop even en zeg gewoon dat je je woorden kwijt bent. Dit kan iedereen gebeuren, en als je rustig aangeeft dat je even opnieuw begint, kijkt niemand hier raar van op. Van blijven ratelen wordt namelijk ook niemand wijzer!

5. Gebruik ademhalingsoefeningen

Op het moment dat jij strak van de spanning aan het wachten bent tot je aan de beurt bent met presenteren, denk je misschien niet meteen aan je ademhaling. Toch kunnen ademhalingsoefeningen zeker helpen tegen de zenuwen. Probeer 4 seconden in te ademen, houd dit 4 seconden vast en adem dan uit. Je houdt je hartslag hiermee onder controle, waardoor je brein ook minder in paniek raakt!

6. Focus op langzaam praten

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk klaar zijn met die enge presentatie, en het is volkomen logisch dat je daarom ook snel gaat praten. Hoe sneller je die punten afgewerkt hebt, hoe sneller je weer lekker in je stoel mag ploffen. Helaas werkt dit alleen maar tegen op je zenuwen en kan dit er ook juist voor zorgen dat je een black-out krijgt. Probeer daarom rustig te praten en echt te focussen op wat je precies zegt!

7. Niemand wil dat je faalt

Vaak komt de angst bij presenteren doordat je bang bent om voor een grote groep te spreken. Misschien praat je jezelf zelfs aan dat iedereen zit te wachten tot je faalt. Maar wees gerust: dat is absoluut niet waar! Bijna iedereen vindt presenteren spannend, en zelfs mensen die er geen moeite mee hebben, begrijpen het als je zenuwachtig bent. Laat je dus niet tegenhouden door de angst om fouten te maken – iedereen zit in hetzelfde schuitje. En psst… kleine foutjes? Die vallen meestal niet eens op! Weten zij veel wat je van plan was om te zeggen!