De sensushionele sandwich
Reviews van de sushi sandwich zijn inmiddels niet meer weg te denken van je feed, en iedereen is ook nog eens laaiend enthousiast. Monica heeft de sandwich al meerdere keren ge-taste-test, en de sandwich heeft haar volledig in een chokehold. ”Ik denk hier gewoon al aan als ik wakker word, alles hieraan is gewoon belachelijk lekker,” laat ze weten in een TikTok. Ook Roxy Dekker en haar net zo enthousiaste vader geven de snack een 10 out of 10. Maar wat is het dan precies?
Wat is het eigenlijk?
De sushi sandwich (zoals wij hem lekker op z’n Nederlands noemen), staat ook wel bekend als onigirazu, en is een soort kruising tussen een traditionele Japanse onigiri (rijstbal) en een sandwich. In plaats van brood, wordt de sushi sandwich gemaakt met nori (zeewierbladen) en sushirijst. Hiertussen kun je allerlei vullingen doen, gebaseerd op je eigen smaak. Velen zijn gevuld met vis, maar ze zijn er ook met alleen groeten, of zelfs vegan, met bijvoorbeeld tofu. Klinkt dat niet geweldig?
Je hoeft de rijst en vulling dus niet op te rollen, maar je doet alle vulling gewoon tussen de zeewierbladeren en de rijst in. Je vouwt de lagen simpelweg in een vierkant of rechthoek, waardoor je het gemakkelijk kunt eten of mee kunt nemen. Ideale snack voor onderweg dus!
Zo maak je zelf een sushi sandwich
Als je enorm fan bent van sushi, en het ook wel eens zelf maakt, is dit misschien een leuk nieuw projectje om je op te werpen. Veel mensen op TikTok maken de sandwich namelijk gewoon zelf. Je hoeft dan ten eerste niet bijna €10 te betalen voor zo’n snackje, en je staat ook geen halve dag in de rij. Win-win dus!
Dit heb je nodig:
• Sushi rijst
• Norivellen (zeewierbladeren)
• Zalm, tonijn of surimi sticks – net welke combinatie je wilt maken!
• Avocado
• Komkommer
• Sojasaus
• Witte sesamzaad
• Kewpie mayonaise
• Sesamolie
• Frituur olie
• Crispy chili olie
• Sriracha (voor de extra spice)
• Sushi rijst
• Norivellen (zeewierbladeren)
• Zalm, tonijn of surimi sticks – net welke combinatie je wilt maken!
• Avocado
• Komkommer
• Sojasaus
• Witte sesamzaad
• Kewpie mayonaise
• Sesamolie
• Frituur olie
• Crispy chili olie
• Sriracha (voor de extra spice)
1. Kook eerst de sushirijst volgens de verpakking, en laat de rijst daarna even afkoelen.
2. Bekleed vervolgens een bakblik met doorzichtig folie, en verdeel de sushirijst. Druk de rijst gelijkmatig aan, en zet het in de vriezer tot de rijst volledig bevroren is.
3. Stel in die tijd je vulling samen. Dit deel is is helemaal aan jou! Wil je spicy zalm met zalm, mayonaise, Sriracha en sesam, of ga je liever voor pittige tonijn met crispy chili-olie en bieslook? De keuze is reuze!
4. Wanneer de rijst is bevroren en de vulling klaar is, kun je gaan frituren. Haal de bevroren sushi voor 15 minuutjes uit de vriezer en bak daarna met zonnebloemolie goudbruin.
5. Laat de gebakken sushi uitlekken en stel je sandwich samen. Laagje krokante sushi, laagje vulling, nog een laagje krokante sushi, en je sandwich is helemaal ready om gegeten te worden!
2. Bekleed vervolgens een bakblik met doorzichtig folie, en verdeel de sushirijst. Druk de rijst gelijkmatig aan, en zet het in de vriezer tot de rijst volledig bevroren is.
3. Stel in die tijd je vulling samen. Dit deel is is helemaal aan jou! Wil je spicy zalm met zalm, mayonaise, Sriracha en sesam, of ga je liever voor pittige tonijn met crispy chili-olie en bieslook? De keuze is reuze!
4. Wanneer de rijst is bevroren en de vulling klaar is, kun je gaan frituren. Haal de bevroren sushi voor 15 minuutjes uit de vriezer en bak daarna met zonnebloemolie goudbruin.
5. Laat de gebakken sushi uitlekken en stel je sandwich samen. Laagje krokante sushi, laagje vulling, nog een laagje krokante sushi, en je sandwich is helemaal ready om gegeten te worden!