Je hebt een prachtig cv ingeleverd en een indrukwekkende motivatiebrief ingestuurd. Je krijgt goed nieuws terug via de mail; je mag op gesprek komen! Bij velen verandert de blijdschap en enthousiasme al snel in stress en angst. Maar er is niets om bang voor te zijn. Met deze tips bereiden we jou het beste voor op je sollicitatie. Word de beste in solliciteren en leer hoe je de meest voorkomende interviewvragen beantwoordt. Let’s get into it!
Word een pro
Het eerste gesprek is vaak om te kijken of jij en het bedrijf een goede match zijn. Deze ontmoeting staat voornamelijk in het teken van het maken van een eerste indruk. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jou, maar ook voor de werkgever. Je wil natuurlijk zelfverzekerd en professioneel overkomen. Helaas nemen onze zenuwen het soms over en kom je even niet op de juiste antwoorden. Spreek het gewoon uit! Vertel aan de persoon tegenover je dat je een beetje nerveus bent. Dit zal enorm opluchten en dat vind de interviewer helemaal niet erg. Dit maakt je menselijk en zo wek je vertrouwen op.
Om je onzekerheid een beetje te onderdrukken, hebben we een trucje. Knoop goed in je oren dat de werkgever jou net zo hard nodig hebt, als jij hen. Zij hebben jou niet voor niks uitgenodigd en ze hebben je waarschijnlijk hard nodig op de werkvloer (zeker in deze markt). Met deze gedachten in je achterhoofd, sta je al 1-0 voor!
Bij deze kennismaking is het belangrijk om je talenten in kaart te brengen. Het kan soms best lastig zijn om te bedenken waar je goed in bent. Vraag daarom aan mensen in je omgeving om hun mening. Je kunt hier oud-collega’s, vrienden of schoolgenootjes voor aanspreken. Ook kun je zelf terug denken aan een baantje of project waar jij al je talenten hebt kunnen laten zien. Waarom ging het hier zo goed en wat heb je er van opgestoken?
Om al deze interviewvragen zo goed mogelijk te beantwoorden, nemen we je stapsgewijs mee door het sollicitatieproces.
Zo beantwoord jij interviewvragen
1. Vertel wat over jezelf
Terwijl je afweegt of je de hete thee voor je neus al kunt drinken, stelt de werkgever vaak dezelfde eerste vraag. “Kun je iets over jezelf vertellen?” Dit is jouw kans om een goede eerste indruk te maken. Vertel over je hobby’s buiten werk, waar en met wie je woont én probeer te openen met een verrassend feitje over jezelf. Bijvoorbeeld je favoriete artiest, een toekomstdroom of een irrationale angst. Dit werkt als een ijsbreker en zo leert de werkgever jou ook als persoon kennen.
2. Sterke en zwakke punten
Hoe leuk het ook is om over je vrije tijd te kletsen, zal het al snel wat serieuzer worden. De werkgever is natuurlijk ook benieuwd naar jouw werkethiek en wat je allemaal te bieden hebt voor het bedrijf. “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”, is een vraag die je 100% zeker kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek. Ben je goed in samenwerken, maar is het niet relevant voor je baan? Laat het dan achterwege. Kies voor relevante kwaliteiten voor de job. Oplossingsgericht, leergierig, flexibel, creatief.
Praten over je zwakke punten kan een gevaarlijke valkuil zijn. Het antwoord ‘perfectionisme’ horen ze elke keer. Verander dit cliché eerder naar; presenteren (als dit niet nodig is voor je baan), blijven hangen op details of te kritisch op eigen werk of dat van anderen.
3. Overtuigen
“Waarom moeten we jou aannemen voor deze baan?” Naast het vertellen over je skills, moet je de werkgever ook overtuigen waarom jij beter bent dan de andere kandidaten. Zonder de anderen naar beneden te praten, kan jij wel je eigen verkooppraatje sterker maken. Om geloofwaardiger over te komen kan je voorbeelden geven van taken van je vorige baantje. Daarnaast kan je benoemen waarom je als persoon goed binnen het bedrijf en deze job past. Dat je altijd goed in de groep valt, dat veel mensen over je te spreken zijn of dat je nog nooit te laat bent gekomen.
4. Wat wil je verdienen?
Van de volgende vraag worden veel handjes klam en hoofden rood. “Wat zijn je salarisverwachtingen?” Ai, dit is een moeilijke! Geef tijdens je antwoord niet te veel vrij, maar net genoeg om hun gelukkig te maken. Vertel bijvoorbeeld niet wat jij bij je vorige werk verdiende, want je wil hier natuurlijk een hoger getal op je loonstrook zien. Beantwoord deze vraag met een weder vraag. “Wat zijn jullie bereidt om aan deze positie uit te geven?” Het is namelijk niet aan jou om een getal op te gooien, hier kan je jezelf heel erg mee te kort doen.
Laat hen eerst vertellen over hoe zij het kostenplaatje voor zich zien. Dit kan je vervolgens accepteren, of zeggen dat je het anders voor je had gezien. Zo laat je de bal bij hen en kan jij je erop aanpassen.
5. Heb je nog vragen?
Je hebt alles uit de kast getrokken om jezelf te verkopen en dan komt er altijd nog één vraag. “Heb je voor ons nog vragen?” Deze vraag kan je maar op één manier beantwoorden. “Ja!” Waarom? Op deze manier toon je interesse naar het bedrijf. Laat je hierdoor niet overvallen en wees er goed op voorbereid. Met deze vraag kan je een hele goede of juist slechte indruk achterlaten.
Doe onderzoek naar het bedrijf en de baan. Bedenk van te voren wat je nog wil weten en stel een
doordachte en interessante vraag. “Wat is het leukste aan werken voor dit bedrijf?”, “Hoe ziet een typische werkdag eruit?”, “Is er ruimte voor het volgen van trainingen?” en “Zien collega’s elkaar ook wel eens buiten werktijd?”.
Of sluit af met een onverwachte vraag waar de interviewer even over moet nadenken; “Zijn er dingen die we besproken hebben waardoor je twijfelt of ik geschikt ben voor deze functie?” Zo krijg je direct een inkijkje over hoe ze over je denken.
Veel voorkomende vragen
Dankzij de marketingspecialisten van
MRKTNG, weten wij hoe we een pro worden in solliciteren. Hier nog een extra uitgebreide lijst over de meest voorkomende interviewvragen bij een sollicitatie:
- Wat spreekt je aan in de vacaturetekst?
- Waar ligt jouw kracht? En waar blijkt dit uit?
- Waar zou je jezelf nog in willen ontwikkelen?
- Hoe omschrijven anderen jou?
- Wat is jouw visie op de rol?
- Waar liggen jouw ambities? Waar zie jij jezelf in 5 jaar?
- Waarom ben je op zoek naar een andere baan?
- Op welke prestatie / project ben je het meest trots en waarom?
- Hoe ga je om met een boze klant/collega/baas?
- Wat motiveert jou?
- Wat is de moeilijkste beslissing die je ooit hebt genomen?
- Hoe ga je om met werkdruk?
- Hoe ga je om met tegenslag?
- Heb je zelf nog vragen?