Eitjes schilderen, lekker brunchen en hazen: dit zijn de roots van de tradities rondom Pasen

Pasen is een van de meest underrated feestdagen. En waarom eigenlijk? Je hebt een paar dagen vrij, je kunt je volvreten bij het ontbijt en dan hebben we het nog niet eens gehad over de heerlijke paaseitjes. Maar weet jij eigenlijk waar Pasen vandaan komt, en wat we precies vieren? En waarom staat Pasen helemaal in het teken van hazen en brunch? Wij hebben alles voor je uitgezocht, en vertellen je hier onder alles over dit gezellige feest!
Roots van de tradities rondom Pasen
Waarschijnlijk weet iedereen wel ongeveer waar het Paasfeest vandaan komt, maar mocht je geheugen wat verfrissing nodig hebben, leggen we het nog even uit. Pasen is de afsluiting van de Goede Week, waarin de christenen vieren dat Jezus op de derde dag na zijn kruisiging opstond uit de dood. Pasen duurt twee dagen, en vind altijd op zondag en maandag plaats. Dat betekent ook dat Pasen altijd op andere data valt. Het feest is namelijk op de eerste zondag en maandag na de eerste volle maan in de lente! Goed, tot zover de geschiedenisles. Jullie zitten natuurlijk te wachten op alle andere feitjes, zoals waar de traditie van eieren schilderen vandaan komt en waarom die chocoladekonijnen nu eigenlijk altijd hol zijn. Dit zijn de roots van de tradities rondom Pasen!
1. De Paasmand
De Paasmand, dat rieten mandje waarin de eieren liggen, komt oorspronkelijk uit de middeleeuwen. De katholieken in Europa vierden toen al het einde van de vastenperiode die aan Pasen vooraf gaat. Tijdens het feest aten ze lekkere en grote maaltijden. Die maaltijden werden voor het eten in grote manden (daar zijn ze!) naar de kerk gebracht. De priester zou de mand zegenen, zodat alles met goedkeuring van de kerk zou worden opgegeten. De mand is altijd gebleven, maar het geloof en de macht van de kerk werd minder sterk. Katholieken gaan niet meer met manden naar de kerk voor een gezegende maaltijd. Tegenwoordig is de mand eigenlijk een herinnering, een traditie. De inhoud bestaat vaker uit eieren, brood of snoep. Jammie!
2. Gras
Je zou denken dat dat ritselende decoratie-gras rondom eieren en lekkers gewoon is als versiering, maar ook dit komt eigenlijk van vroeger! Het is geen trucje van fabrieken om breekbare spullen in goede conditie aan te laten komen, maar een traditie van, jawel, de Nederlanders! Rond Pasen maakten Nederlandse kinderen een vogelnest om daarin eieren te ontvangen. Toen de Nederlanders naar Amerika gingen, namen ze het gebruik mee, en stopten het gebruikte gras in de eerder genoemde manden. Waarschijnlijk deden ze het om te laten zien waar de manden vandaan kwamen, zodat het ook in een ander land herkenbaar bleef als een Nederlandse traditie.
3. Holle chocoladekonijnen
Geniet jij ook altijd zo van alle lekkernijen rondom Pasen? Koekjes, schuimpjes en natuurlijk niet te vergeten, chocoladekonijnen. Deze konijnen zijn nu vaak hol van binnen, maar wist je dat dit niet altijd zo was? Wij leggen het je uit.
De volle konijnen komen origineel uit Duitsland. Zij hadden sowieso al het gebruik om de Paasmand met allerlei lekkere dingen, zoals gebakjes en snoepjes, in de vorm van een konijn te vullen. In 1830 kwam er een makkelijke manier om chocoladekonijnen te maken. Dit werd natuurlijk met open armen ontvangen. Toen de Amerikaanse apotheker Robert L. Strohecker en mega-chocoladekonijn maakte, móest iedereen ze proeven. In 1916 maakte de Boratz Brothers Company op grote schaal volop chocoladekonijnen en kon iedereen lekker snoepen met Pasen.
Maar hoe komt het dan dat we nu eigenlijk alleen nog maar bekend zijn met holle chocoladekonijnen? Nou, dat komt dus weer vanuit de Tweede Wereldoorlog. In de WOII moest iedereen zuinig doen omdat voorraden, inclusief cacao en snoep, kleiner werden. Later werden lekkernijen zelfs helemaal niet meer geproduceerd. In 1948 kwamen de chocoladekonijnen eindelijk weer op de markt, maar niet zoals we gewend waren. Er moest natuurlijk nog steeds zuinig gedaan worden, en daarom werden de chocoladekonijnen hol. Zo konden er meer konijnen gemaakt worden met dezelfde hoeveelheid chocola, en was het ook nog eens goedkoper. Inmiddels zijn we natuurlijk nog steeds zo gierig, en eten we dus ook nog steeds holle konijntjes (van chocola dan hé).
4. Eieren verven
Had jij vroeger ook zo’n houdertje, waarmee je de mooiste eieren schilderde om ze vervolgens te verstoppen. Wij in elk geval wel! Maar waarom schilderen we die dingen eigenlijk? Tijdens de originele christelijke vastenperiode, mochten gelovigen geen vlees, maar ook geen eieren eten. Daarom gingen mensen de eieren schilderen wanneer de vastenperiode voorbij was, als een waardering dat ze weer gegeten mochten worden. En raad eens wie deze schattige traditie hebben bedacht? Juist, weer de Nederlanders. Wat een vrolijk volk, af en toe!
5. Paasvuren
En heb je ooit wel eens gehoord van de Paasvuren? Die traditie kennen ze niet overal, maar in Nederland wordt het af en toe nog wel gedaan. Origineel komt dit alleen niet van Pasen – het bestond namelijk al eerder. De heidenen hadden deze traditie namelijk om de lente in te luiden, en het vuur diende om de demonen van de winter weg te jagen. Dit worden nu de Paasvuren genoemd, omdat het begin van de lente vaak valt rondom Pasen. Niet echt een van de originele tradities van Pasen dus, maar de roots liggen hier zeker!
Pasen is een van de meest underrated feestdagen. En waarom eigenlijk? Je hebt een paar dagen vrij, je kunt je volvreten bij het ontbijt en dan hebben we het nog niet eens gehad over de heerlijke paaseitjes. Maar weet jij eigenlijk waar Pasen vandaan komt, en wat we precies vieren? En waarom staat Pasen helemaal in het teken van hazen en brunch? Wij hebben alles voor je uitgezocht, en vertellen je hier onder alles over dit gezellige feest!