Opvoeding
Een heerlijke ijskoffie of een lekkere havercappu zit er voor sommige mensen niet in. Anderen kunnen echt genieten van een lekker kopje koffie. Ze drinken het niet alleen omdat het die cafeïne boost geeft, maar ook voor de smaak. Hoe kan het dat de ene persoon koffie lust en de andere het gewoon niet door de keel krijgt? Volgens een neuropsycholoog uit Amerika komt dit door je opvoeding! Als jij opgroeit met ouders die elke ochtend genieten van een lekker kopje koffie, is de kans groot dat jij dit ook gaat doen. Maar als jouw ouders zelden of nooit koffie drinken, ziet het er niet naar uit dat jij deze gewoonte over gaat nemen.
Cafeïne verslaving
Naast dat mensen de smaak van koffie ontzettend lekker vinden, is koffie ook nog eens verslavend. Dit komt door de stof cafeïne die van nature voorkomt in koffiebonen. Als jij dus regelmatig een kopje koffie drinkt, zul je er uiteindelijk afhankelijk van worden. De gewoonte om elke dag koffie te drinken is voor veel mensen dus meer dan alleen een gewoonte. Je lichaam kan namelijk niet meer zonder die gewoonte. Als jij dus nooit die gewoonte hebt meegekregen (wellicht doordat je ouders dus geen koffie drinken), dan ben je er dus ook niet afhankelijk van. Verklaart al veel, hè?
Leren drinken
‘Koffie moet je leren drinken’ is een uitspraak die niet-koffiedrinkers maar al te vaak horen. Het is inderdaad zo dat koffie een bepaalde smaak heeft waar je een beetje aan moet wennen. Kleine kans dat jij je eerste kopje koffie meteen lekker vond. Het is dus ook echt zo dat je aan de smaak moet wennen. We noemen dat ”leren drinken”, maar dat is natuurlijk niet zo. Je hoeft het niet te leren, je mond moet alleen nog wennen aan die nieuwe smaak. Wellicht wen jij er nooit aan en ontwikkel jij niet de gewoonte om dagelijks een kopje koffie te drinken. Met een frisje of een theetje kom jij ook prima de dag door! 😉