Kerstdiner
Officieel hoort de kerst scroppino, ook wel ‘spoom’, opgediend te worden als een tussengerecht of als dessert. In een uitgebreid chique diner onderscheiden we namelijk vijf verschillende gangen van elkaar. Je start met een amuse. Dit is een heel klein gerechtje wat gebruikt wordt om de smaakpapillen te stimuleren en je eetlust op te wekken. Vervolgens gaan we naar het voorgerecht. Vaak een koud gerecht gevolgd door een soep, maar je kan ook een keuze maken tussen de twee. Gang drie is de spoom. Dit is een mix van ijs en een bruisende wijn. Vaak prosecco of champagne. De spoom neutraliseert de smaak tussen de gerechten door om optimaal te genieten van alle smaaksensaties. De vierde gang is natuurlijk het hoofdgerecht dat gevolgd wordt door een kaasplankje en/of een dessert.
Kerst scroppino
Officieel wordt deze kerst scroppino dus gebruikt als tussengerecht, maar omdat deze zó lekker is wordt die ook vaak gebruikt als dessert en zijn wij zelfs van mening dat die ook geschikt is als aperitief. De reden dat deze tussendoor geserveerd wordt is dus omdat het drankje de smaak neutraliseert tussen de gerechten door, maar probeer het maar eens bij één glaasje te houden. Zodra je deze kerst scroppino proeft wil je ‘m tijdens elke gang!
Recept
Voor één kerst scroppino heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 30 milliliter prosecco
- 15 milliliter vodka
- 3 eetlepels yoghurtijs
- 1 candy cane
- 1 scheutje aardbeiensiroop
- 1 trosje rode bessen
En natuurlijk de volgende benodigdheden:
- barlepel
- champagneglas
- maatbeker
- staafmixer
Lees ook:
Dit zijn de 3 voordelen van ijs eten in de winter
Bereidingswijze
- Haal het yoghurtijs alvast uit de vriezer, zodat het ijs wat zachter kan worden en het makkelijk te scheppen is.
- Schenk vervolgens een scheutje aardbeiensiroop in elk champagne glas.
- Maak de fles prosecco open. Neem de maatbeker en schenk daarin de juiste hoeveelheid prosecco. Doe dit vervolgens ook met de vodka en voeg het ijs toe aan de maatbeker.
- Nu heb je de staafmixer nodig en mix je het mengsel tot het glad en schuimig is.
- Voor het schenken hebben we de barlepel of theelepel nodig. De lepel plaatsen we net boven de siroop aan de binnenkant van het glas. Op die manier kunnen we de inhoud van de maatbeker rustig via de lepel in het glas gieten. Omdat we de snelheid van het mengsel met de lepel afremmen blijven de twee vloeistoffen op elkaar liggen wat zorgt voor het coole effect.
- Tenslotte maken we de kerst scroppino af door een trosje rode bessen en een candy cane aan de rand te hangen ter versiering. Proost!