Wij hebben weer een heerlijk recept gevonden op ons favoriete platform TikTok. Deze crème brûlée cheesecake is perfect voor de feestdagen of om gewoon heerlijk van te smullen. Je moet er alleen wel even geduld voor hebben, want dit recept is niet zomaar gepiept. Maar wij leggen het jou stap voor stap uit. En er zit ook nog eens een video bij. De Ingrediënten is een heel lijstje, maar als je er even goed naar kijkt, zie je misschien wel dat je heel veel dingen dubbel nodig hebt. Denk aan bijvoorbeeld de suiker of boter.
Ingrediënten:
Voor de korst
- 240 g Maria koekjes, ongeveer 68 koekjes
- 112 g ongezouten boter, gesmolten
- 25 g kristalsuiker
Cheesecake
- 907 g roomkaas, zacht gemaakt op kamertemperatuur
- 50 g witte kristalsuiker
- 16 g maïszetmeel
- 1 eetlepel vanillebonenpasta of -extract
- 82 g zure room, op kamertemperatuur
- 226 g witte chocolade, gesmolten en licht gekoeld
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 3 eidooiers, op kamertemperatuur
Vanillebanketbakkersroom
- 360 ml volle melk
- 4 eierdooiers
- 150 g witte kristalsuiker
- snufje zout
- 1 eetlepel vanillebonenpasta of -extract
- 19 g maizena
- 28 g ongezouten boter, in blokjes gesneden
- 50-66 g witte kristalsuiker (voor de topping van de brûlée)
Voor de brûlée suikerscherven
Let op! Artikel gaat verder onder TikTok video
Voor de bodem
Het recept is niet zo heel erg ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Als eerst verwarm je de oven voor op 175 °C. Hierna kan je de koekjes helemaal gaan fijnmalen. Dit kan in een keukenmachine of met een speciale hamer. Voeg nu de boter en de suiker toe en meng dit even goed door elkaar heen. Vet de 23 cm springvorm in en druk de bodem mix ongeveer 2.5 cm tegen de zijkanten van de pan. Bak dit 10 minuutjes en laat het dan even afkoelen. En voilà je hebt de bodem!
Voor de cheesecake
Ook nu moet je de oven voorverwarmen op 175 °C. Dan kan je de roomkaas, suiker en maïzena mixen tot een glad mengsel. Hierna kan je het vanille-extract, zure room en gesmolten witte chocolade erbij doen. En mix, mix, mix! Voeg dan, let op, de eierdooiers én eieren één voor één toe. Mix dit op een lage snelheid. Giet nu deze mix bij de bodem en plaats de cheesecake in een grote braadslede in de oven, giet kokend water in de pan rond de cheesecake. Bak dit in de oven voor 1 uur en laat het daarna nog een uurtje met de deur open in de oven staan. Nu komt het lastige gedeelte… wachten. Laat de cheesecake volledig afkoelen en zet hem vervolgens in de koelkast voor minimaal 8 uur of een hele nacht. Geduld is een schone zaak!
Voor de vanillebanketbakkersroom
Maak de 360 ml volle melk warm in een pan, doe dit tot het stoomt. Klop nu de eidooiers, suiker, zout vanille en maïzena tot het een lichtgele kleur wordt. Voeg nu de melk beetje bij beetje bij het mengsel en roer dit op middelhoog vuur tot het kookt. Haal het nu van het vuur en doe de banketbakkersroom in een kom. Doe er meteen vershoudfolie overheen, zo voorkom je dat er een velletje komt. Zet het nu in de koelkast en laat het helemaal afkoelen.
Voor de brûlée suiker scherven
Deze stap mag je overslaan, maar het maakt je cheesecake wel een stuk leuker. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Dan kan je de suiker in een pan doen op middelhoog vuur. Terwijl de suiker opwarmt, zal deze kristalliseren en uiteindelijk karameliseren. Giet de gekarameliseerde suiker uit op de bakplaat en laat het volledig afkoelen. Breek de afgekoelde suiker in scherven en gebruik ze ter decoratie bovenop de
cheesecake.
Laatste stap
Nadat de banketbakkersroom volledig is afgekoeld en de suiker scherven klaar zijn, haal je de cheesecake uit de koelkast. Verspreid de banketbakkersroom gelijkmatig over de bovenkant van de cheesecake. Doe er dan een laagje suiker op en brand dit met de brander. En om het helemaal af te maken decoreer je de cheesecake met de brûlée suiker scherven.