Real talk: alles wat je moet weten over een spiraal zetten

Ben je het zat om overal die pil mee naartoe te slepen en elke dag om 9 uur op te schrikken van het alarm wat je standaard gezet hebt zodat je hem niet vergeet? Dan is een spiraaltje misschien wel dé oplossing voor jou! Hieronder lees je alles wat je moet weten voordat je er een laat zetten.
Wat is een spiraal?
Voordat je een spiraal laat plaatsen, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het precies is. Er zijn twee soorten spiraaltjes: een koperspiraal en een hormoonspiraal. Beide zijn kleine voorwerpen die in de baarmoeder worden geplaatst om zwangerschap te voorkomen, maar ze werken wel allebei iets anders. Een koperspiraal bevat geen hormonen, en werkt doordat het koper in de spiraal ervoor zorgt dat zaadcellen verlamd worden, en ze de eicel niet goed kunnen bevruchten. Een hormoonspiraal zorgt er ook voor dat de zaadcellen minder goed werken, maar maakt daarnaast de baarmoederwand dunner. Hierdoor kan het eitje niet goed innestelen, en kan er geen baby groeien in je buik!
Hoe snel en hoe lang werkt een spiraal?
Je kunt een spiraaltje het beste laten plaatsen wanneer je ongesteld bent. Hierdoor werkt de spiraal in principe direct, en ben je dus meteen beschermd tegen zwangerschap. Handig! Houd er wel rekening mee dat, wanneer je de spiraal bij de huisarts laat plaatsen, ze niet direct een echo maken om te checken of de spiraal wel goed ligt. Dit doen ze 6 weken later pas gedaan tijdens de nacontrole. Het is dus slim om in deze tijd toch nog andere anticonceptie te gebruiken, voor alle zekerheid! Als je de spiraal bij de gynaecoloog laat zetten, kijken ze wel direct met een echo, en is het dus ook meteen zeker dat je beschermd bent en gewoon diezelfde avond met je vriendje onder de lakens kunt kruipen.
Een spiraal gaat in ieder geval jáááren mee, maar hoe veel jaar is voor elke spiraal anders. Een koperspiraal werkt meestal 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het merk en het type van de spiraal. Een spiraal met hormonen werkt meestal 3 tot 8 jaar. Hoe lang precies hangt hierbij af van de hoeveelheid hormonen in de spiraal en het merk. En mocht je toch ineens baby fever krijgen? Dan kun je hem gewoon laten verwijderen, en ben je direct weer vruchtbaar!
Ongesteldheid met een spiraaltje
Als je een spiraaltje wilt zetten, is het ook handig om te weten wat dit betekent voor je menstruatie. Koperspiralen hebben namelijk nogal een effect op je ongesteldheid. Het kan zijn dat je heviger gaat bloeden, en de code rood duurt ook nog eens langer dan normaal. Wanneer je dus al erg veel bloed verliest tijdens dit maandelijkse feestje in je baarmoeder, raden we een koperspiraal af.
Maar niet getreurd: bij sommige hormoonspiraaltjes kan je bloedverlies juist minder worden. Yes! Je baarmoederwand maakt zich namelijk niet klaar voor een baby door deze spiraal, en dit hoef je dus ook niet allemaal te verliezen. Wel hangt het af van de hoeveelheid hormonen: sommige hormoonspiralen geven namelijk meer hormonen af dan de ander. Wanneer de hormoonspiraal weinig hormonen afgeeft, blijft je menstruatie gewoon hoe je gewend bent.
Mocht je een menstruatiecup gebruiken, moet je hier wel erg voorzichtig mee zijn. Dokters raden het vaak af om een cupje te gebruiken als je een spiraaltje hebt, omdat je door het vacuüm van het cupje de spiraal mee kunt trekken. Als je écht niet zonder je cup kan, moet je er echt voor zorgen dat eerst het vacuüm goed verbroken is voor je de cup eruit trekt. Be careful dus, want je wilt dat spiraaltje echt niet ineens in je handen hebben!
Wanneer wordt een spiraal afgeraden?
Natuurlijk is het wel een onnatuurlijk voorwerp wat in je baarmoeder wordt geplaatst, en het kan ook zijn dat een spiraal niet de beste oplossing is voor jouw lichaam. Je mag bijvoorbeeld geen koperspiraaltje als je hevig menstrueert, omdat je door de koperspiraal dus nog meer gaat bloeden. Ook mag je deze spiraal niet als je een koperallergie hebt (duh!) of stollingsproblemen. Als je dan toch een spiraal wilt, kun je beter kiezen voor een met hormonen!
Ook moet je voor het zetten van de spiraal een zwangerschapstest en een soa-test doen. Een spiraal inbrengen is namelijk geen strak plan als er al een kindje aan het groeien is, en wanneer je een soa hebt tijdens het inbrengen van een spiraal, kun je onwijs ziek worden. Ook als je nog niet ontmaagd bent raden ze een spiraal vaak af, omdat dokters willen voorkomen dat het eerste contact van de vagina een medische handeling is. In speciale gevallen kan hier wel een uitzondering voor gemaakt worden, dus check dit met je huisarts!
Het zetten van de spiraal
Als je veel onderzoek hebt gedaan, dit artikel grondig hebt doorgelezen en je dokter hebt gesproken, kun je een keuze maken of een spiraal is wat je wilt. Valt je keuze op ‘ja’? Dan is het tijd voor het echte werk! Wij leggen hier onder precies uit hoe een spiraaltje plaatsen gaat. Ten eerste is het belangrijk dat je twee paracetamol of een ibu inneemt tegen de buikkrampen die je gaat voelen tijdens het plaatsen. Dit kan een beetje voelen als de buikpijn van je ongesteldheid. Daarna kun je gaan liggen en plaatsen ze een eendenbek in je vagina. Dit is een apparaatje wat ervoor zorgt dat je vagina open blijft tijdens het plaatsen. Adem diep in en uit, dan gaat het makkelijker!
Daarna wordt er gemeten hoe diep je baarmoeder is, zodat het spiraaltje perfect past. Dit kun je even voelen, maar is ook zo weer voorbij. Dan is het tijd om het spiraaltje te plaatsen, waarbij je waarschijnlijk wat buikkrampen voelt. Ook dit duurt gelukkig niet lang, dus no worries! Als het spiraaltje goed zit knippen ze de draadjes af en wordt eventueel een echo gemaakt. Je kunt hierna nog een beetje bloeden of wat nakrampen hebben, dus ga vooral lekker even niets doen. Plof met een kopje thee en een kruikje op de bank, en binnen no-time voel je je weer helemaal goed.