Direct naar content
Lifestyle

Girlboss: 5 psychologische trucjes om leuk over te komen bij een sollicitatie

Dayami
Dayami Leestijd: 4 minuten
psychologische trucjes solliciteren
Afbeelding: New Girl

Helaas moeten we er allemaal wel een keer (of meerdere keren) in ons leven aan geloven: een sollicitatie. Het is vaak geen pretje, maar als jij die girlboss-baan binnen wilt slepen, moet je toch echt zorgen dat je goed uit de verf komt tijdens zo'n gesprek. Maar hoe houd je die zenuwen onder controle, en wat zijn goede vragen om te stellen? Geen zorgen: met deze vijf psychologische trucjes kom jij leuk over tijdens een sollicitatie!

Psychologische trucjes om leuk over te komen bij een sollicitatie

Je mooiste outfit aan, haren gedaan, en als een girlboss die sollicitatie slayen. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, want solliciteren kan ontzettend spannend zijn. Straks maak je een blunder, zeg je het verkeerde of… oké stop! Dit doemdenken is namelijk nergens voor nodig. Dit soort dingen maken je juist gewoon een mens, en wist je dat authentiek zijn vaak juist enorm helpt tijdens een sollicitatie. Loop dus met opgeheven hoofd die kamer in, en own it, ook al val je even over je woorden bij het voorstellen! Dit zijn vijf psychologische trucjes om leuk over te komen tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Visualiseer een gesprek

Onze fantasie is oneindig, en naast verhaaltjes bedenken om in slaap te komen, kunnen we ook ons sollicitatiegesprek visualiseren. Wanneer je van tevoren bedenkt hoe het gesprek kan gaan – hoe stel je je voor, welke punten wil je benoemen, wat zeg je wanneer je even niet uit je woorden komt – kan dit ervoor zorgen dat het gesprek beter gaat. Het is eigenlijk een soort manifesteren! Zorg dat je van tevoren veel onderzoek hebt gedaan naar hoe het bedrijf in elkaar zit, zodat je deze oefening zo goed mogelijk kunt doen, en fantaseer erop los. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je bent voorbereid op verschillende situaties.

2. Zenuwen zijn oké!

Het is logisch dat je zenuwachtig bent voor een sollicitatie, en veel mensen zien dit als een nadeel. Toch kun je deze zenuwen ook omzetten in iets positiefs! Zenuwen zijn namelijk helemaal niet erg, en laten eigenlijk ook zien dat je deze kans erg serieus neemt. Probeer het te laten zien als een vorm van motivatie of enthousiasme in plaats van je zenuwen te verbergen. Zo kom je misschien wel stukken beter over dan die ene nonchalante kandidaat die met een ijzersterke blik alle vragen zat te beantwoorden.

3. Match met je gesprekspartner

Dit psychologische trucje voor je sollicitatie is echt een gamechanger: match de energie van je gesprekspartner. Wanneer je de ander goed kunt lezen, en diegene dus ook een beetje nadoet tijdens het interview, is de kans groter dat hij of zij je leuk vindt. Probeer dus je serieuze beentje voor te zetten wanneer de ander veel gezag uitstraalt, maar voel ook aan wanneer iemand het een pluspunt vindt als je iets losser overkomt. Vertel dan bijvoorbeeld een grappige anekdote of bijzondere hobby over jezelf. Dit kan zomaar het verschil maken! Doe het alleen wel subtiel: elke keer je neus snuiten als de ander dat ook doet, is wel iets té opvallend…

4. Stel je kwetsbaar op

Nee, we bedoelen hiermee niet dat je direct je hele levensverhaal op tafel moet gooien. Wat we wél bedoelen, is dat iedereen ook maar een mens is. Het is prima om even te benoemen dat je zenuwachtig bent, of dat je iets zei wat je niet bedoelde. Ook als je over je woorden struikelt, kun je even zeggen dat je opnieuw wilt beginnen. Dit laat juist zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor fouten. Wanneer je werknemer je niet opnieuw laat beginnen, is dat ook een teken: dit is niet de juiste baan voor jou!

5. Stel zelf vragen

Onthoud goed: solliciteren is tweerichtingsverkeer! De plek waar je wilt werken probeert er niet alleen achter te komen of jij bij hen past, maar jij wilt ook te weten komen of dit wel een baan is voor jou. Hoe meer vragen, hoe beter. Zo merkt het bedrijf dat jij echt geïnteresseerd bent. Natuurlijk zijn er de standaard vragen als ‘wat wordt mijn salaris’ en ‘hoe ziet de werksfeer eruit’, maar je kunt ook iets originelere vragen bedenken. Grote kans dat ze je dan zeker onthouden! Vragen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

  1. Wat is het meest bijzondere teamuitje dat jullie ooit hebben gehad?
  2. Hebben jullie bepaalde tradities binnen het bedrijf?
  3. Wat is het grootste succesverhaal van dit bedrijf?

Met deze vragen toon je ook interesse in de rest van het bedrijf, en niet alleen de baan waarvoor jij solliciteert. Je laat zien dat je contact met collega’s ook hoog hebt zitten, en kunt aan de hand van de antwoorden op deze vragen ook beter beoordelen of dit wel iets voor jou is. Als het salaris ontzettend hoog is, maar er is geen sprake van een gezellige traditie of sfeer binnen het bedrijf, kun je overwegen of dit wel de plek is waar je wilt werken. Wordt het hem niet, dan probeer je deze psychologische trucjes gewoon weer bij je volgende sollicitatie!