Ben jij op zoek naar de lekkerste recepten voor het najaar? No worries, na wat bakken, mengen en mixen en voornamelijk proeven natuurlijk, hebben we de beste recepten voor je uitgezocht! Deze drie recepten met pompoen wil je namelijk zeker proberen deze herfst.
Deze drie recepten met pompoen wil je echt proberen deze herfst
1. Pompoensoep met zoete aardappel
- 1 flespompoen
- 400 gram zoete aardappel
- 3 eetlepels olijfolie
- 2-3 tenen knoflook
- 2 (rode) uien
- 3 groentebouillonblokjes
- 125 gram geitenkaas
- 1 tl (gemalen) kaneel
- 2 el honing
- 4 takjes tijm
- Grote lepel
- Scherp mes
- Dunschiller
- Soeppan
- Staafmixer
- Snij de pompoen doormidden en schep met een grote lepel alle draden en pitten eruit. Als dat klaar is, snijd je de pompoen in blokjes.
- Schil de zoete aardappelen. Een lifehack van ons: met een dunschiller gaat dit een stuk sneller! Snij de zoete aardappel in stukken.
- Zet een soeppan op het vuur met een flinke scheut olijffolie. Doe vervolgens de knoflook en de ui in de pan. Laat die 2 minuten fruiten.
- Doe de pompoenblokjes en zoete aardappel erbij en voeg ook de kaneel, honing en tijmblaadjes toe. Roer het geheel een beetje door elkaar.
- Voeg 2 liter water toe aan de pan en 3 bouillonblokjes en breng het water aan de kook. Laat de soep daarna nog 15 minuten pruttelen op medium tot laag vuur.
- Klaar? Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met wat peper en zout. Brokkel de geitenkaas eroverheen als je dat lekker vindt. Eet smakelijk!
2. Mac & cheese met pompoen
- 1-2 groentebouillonblokje(s)
- 400 gram flespompoen, gesneden
- 2 uien
- 170 g (biologische volkoren) macaroni
- 2 tl tijm
- 75 g kaas, geraspt
- 100 ml melk
- 1 boterham, verkruimeld
- zonnebloemolie
- zout en peper naar smaak
- Scherp mes
- Pan
- Koekenpan
- Blender/mix/staafmixer
- Opschep lepel
- Kleine tot mediumgrote ovenschaal
- Verwarm de oven alvast voor op 200 ºC.
- Ondertussen ga je de flespompoen in stukken snijden. Snij de pompoen door, haal alle draadjes en pitten eruit en snij in blokjes.
- Zet een pan met water op en voeg de pompoenblokjes toe samen met de bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken tot de pompoen zacht is geworden. Klaar? Giet het vocht vervolgens af en vang een beetje bouillon op.
- Snij de ui in kleine stukjes. Pak een koekenpan en zet op het vuur. Voeg olijfolie of zonnebloemolie toe en fruit de ui hierin.
- Breng in een andere pan water aan de kook voor de (volkoren) macaroni en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal is dit zo’n 8 minuten.
- Pureer intussen de pompoen, ui, melk, tijm en de helft van de geraspte kaas in een blender (of mix met een staafmixer). Voeg hier het scheutje bouillon toe dat we net hebben bewaard, dat maakt je saus namelijk gladder.
- Verkruimel wat brood en meng met zonnebloem- of olijfolie. Oud brood werkt hier het beste.
- Is de pasta klaar? Roer de pompoenpuree dan door de (volkoren) macaroni en breng op smaak met peper en wat zout.
- Schep alles over in een kleine tot mediumgrote ovenschaal en bestrooi met de overige geraspte kaas en broodkruimels.
- Plaats voor 5-10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Tast toe!
3. Ovenschotel met pompoenpuree
- 500 gram gehakt (rund, half/half of vega)
- 500 gram aardappelen
- 500 gram pompoen
- 1-2 teentjes knoflook knoflook1 teentje
- 1 ui
- 50 gram geraspte kaas
- 150 ml melk
- 1 el mosterd
- kruiden: tijm, peper, zout
- boter
- olijfolie
- Scherp mes
- Pan
- Koekenpan
- Dunschiller
- Pureestamper
- Ovenschaal
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de pompoen in blokjes en verwijder eventueel pitten en draden. Snij de ui en knoflook fijn.
- Pak een grote pan en voeg hier een scheutje olijfolie aan toe. Doe de ui en knoflook hierbij en laat even fruiten. Voeg daarna de pompoenblokjes toe. Laat een kwartier op zacht vuur stoven.
- Schil de aardappelen. Pak een pan en kook ze in zo’n 15 minuten gaar. Klaar? Giet alles af en voeg de aardappelen en de pompoen samen in een van de pannen. Stamp met een pureestamper tot een pompoenpuree. Voeg daarna melk en boter toe en breng op smaak met wat peper, zout en tijm.
- Als laatste ga je met het (vega)gehakt aan de slag. Kruid het gehakt eventueel naar smaak en bak het daarna in de pan, zonder boter of olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Vet de ovenschaal in met boter en voeg het gehakt toe als onderste laag.
- Verdeel de pompoenpuree over het gehakt en strijk glad. Doe hierna de kaas over de ovenschotel heen en zet voor 15 minuten in de oven. Serveer met een beetje peterselie en klaar is je pompoen recept! Super makkelijk en snel toch?