Health

Dit is wat je poep zegt over de gezondheid van je lichaam

beste-moment-om-te-poepen

Wanneer je op het toilet zit voor een grote boodschap, kan het wel eens handig zijn om af en toe achterom te kijken. Dit is namelijk wat je poep je kan vertellen over de gezondheid van je lichaam

Gezondheid

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je poep je kan vertellen wat er allemaal in je lichaam gebeurd. Maar waar moet je dan op letten? Wij vertellen je alles over de verschillende texturen, geurtjes en kleurtjes én wat ze betekenen. Poep is namelijk geen onderwerp waar we vaak over praten, dus hoogtijd om dat een keer te gaan doen! Vandaag besteden we even extra aandacht aan onze gezondheid en onze poep.

Verschillende soorten poep

Volgens experts zijn de meeste antwoorden van onze gezondheidsproblemen te vinden in onze uitwerpselen. “Onze poep is niet alleen onverteerbaar voedsel”, legt voedingstherapeut Nicola Shubrook uit. “Tot 50% daarvan is eigenlijk wat ‘bacteriële biomassa’, wordt genoemd”. Bacteriële biomassa zijn in feite dode en levende organismen die in onze darmen leven. Onze hormonen zoals oestrogeen worden ook via de ontlasting gescheiden, dus letten op veranderingen in onze poep is belangrijk voor meer dan alleen onze gezondheid.

Er zijn maar liefst zeven verschillende soorten poep aan te duiden die ons verschillende dingen over onze gezondheid vertellen, van keutels tot diarree. Maar hoe weet je dan waar je op moet letten? Deze Bristol Stool Chart kan je daarbij helpen. Een grafiek met afbeeldingen en beschrijvingen waarmee jij jouw poep kan classificeren.

View post on Instagram
 

Gezonde poep

Maar hoe ziet gezonde poep er nou eigenlijk uit? Wanneer jouw drol in classificatie 3 of 4 valt zit je helemaal goed! Wanneer je last hebt van ontlasting type 1 of 2 betekent dit dat je harde en droge ontlasting hebt. Deze ontlasting wijst op constipatie. Voedsel blijft dan te lang in de dikke darm zitten, waardoor je lichaam de ontlasting van al zijn vloeistof onttrekt. Om dit op te lossen is het verstandig om meer te bewegen, vezels toe te voegen aan je dieet en meer te drinken. Het eten van gefermenteerd voedsel (kaas, yoghurt, brood etc.) kan ook helpen bij het gezond houden van de darmwand.

Als je uitwerpselen aan de andere kant van het spectrum zitten en dus regelmatig aan de waterige kant zijn, wijst dit weer op hele andere problemen. Het kan betekenen dat je te veel alcohol drinkt, te veel bewerkte voedingsmiddelen en suikers eet, stress hebt, last van voedselintoleranties of een bacterie of infectie hebt opgelopen. Mocht het te lang duren is het dus verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Lees ook:
Het is bewezen! Chocolade verhoogt je productiviteit op de werkvloer

Red flags

Maar de vorm is niet het enige waar je op moet letten. In de ideale situatie zakt je drol naar de bodem van het toilet. Wanneer je ontlasting blijft drijven, betekent dit dat je bepaalde voedingsstoffen niet goed verteerd. Het kan in dit geval helpen om meer vetten te eten. Daarnaast kan het weleens zo zijn dat je hele stukken onverteerd voedsel ziet zitten. Dat hoeft dit niet meteen iets slechts te betekenen, aangezien ons lichaam bepaalde producten niet kan verteren zoals mais en sesamzaadjes, maar mocht het wel heel vaak gebeuren betekent dit dat je niet goed kauwt. Neem even de tijd om te genieten van je maaltijd en probeer te kauwen tot je eten is fijngestampt.

Daarnaast wil je zien dat je poep bruin van kleur is. Donkere ontlasting kan wijzen op bloed en fel rood kan duiden op een bloeding in de darmen. Wanneer je ontlasting meer groen van kleur is, betekent dit vaak dat je groene groentes hebt gegeten, maar het kan ook betekenen dat je lichaam last heeft van overtollig gal. Een gele kleur betekent dat je lichaam moeilijk vet opneemt. Tenslotte poepen we in de ideale situatie één keer per dag. Je darmen bevatten namelijk afvalstoffen, die je eigenlijk dagelijks kwijt wil raken.

Beeld: pexels

Must reads 👀