Geschiedenis
Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid. De Germanen verstopten al hun eieren al aan het begin van het voorjaar op hun akkers om voor een vruchtbare oogst te zorgen. Ook buiten Europa werden eieren veel gebruikte voor lentetradities. In China werd er in de zevende eeuw voor Christus al een lentefeest gehouden. Tijdens dit lentefeest mocht er drie dagen lang geen vuur gemaakt worden om de natuur te beschermen. Doordat zij deze drie dagen geen vlees of vis konden bereiden, werden vooraf hardgekookte eieren beschilderd die zij later konden eten. Niet alleen in China, maar ook de Perzen vieren het nieuwe jaar met beschilderde eieren. Maar wat is de reden dat wij paaseitjes eten tijdens de Paasdagen?
Christendom
De christelijke vastenperiode start na carnaval op Aswoensdag. Aswoensdag valt altijd 46 dagen vóór Pasen. Tijdens het vasten is het voor de Christenen dan ook verboden om eieren te eten. Maar doordat de kippen in het voorjaar opnieuw eieren begonnen te leggen, waren er tijdens de Paasdagen dus veel te veel eieren. Daarom besloten zij de oudste eieren te schilderen en werden de andere eieren met Pasen opgegeten. In het Christendom staat het ei symbool als de wedergeboorte van Christus.
Lees ook:
Happy Easter! Dít zijn 7 viral TikTok recepten voor Pasen
Paaseitjes
Maar waar komen dan de chocolade paaseitjes vandaan? De eerste chocolade paaseieren werden gemaakt in Frankrijk. Deze werden in de achttiende eeuw gemaakt en dit waren uitgeblazen kippeneieren die gevuld werden met chocolade. Deze eieren kan je tot op de dag van vandaag nog vinden bij chique chocolatiers. Als eerst kwamen de volle chocolade-eitjes en daarna ook de holle. Helaas was chocolade een luxe product en konden veel mensen het niet betalen. Pas later werden kippeneieren vervangen door chocolade paaseitjes. Dit zijn de paaseitjes hoe wij ze kennen en we eten er genoeg van tijdens de Paasdagen.