Direct naar content
Lifestyle

Leven met: Ik heb synesthesie

Redactie
Redactie Leestijd: 3 minuten
Illustratie voor: Leven met: Ik heb synesthesie

Synesthe-watte? Synesthesie is een vermenging van zintuigen. Ik, Anouk, zie bijvoorbeeld letters en cijfers in kleuren. De meest voorkomende vorm van synesthesie is de kleur-woord synesthesie en die vorm heb ik. De letter A heeft voor mij een rode kleur en het cijfer 3 is in mijn hoofd groen. Ik hoor je denken: she’s crazy! Dat dacht ik ook, tot ik een paar jaar geleden hoorde over deze bijzondere eigenschap van de hersenen… Lees snel verder als jij dit net zo fascinerend vind als ik.

Tijdens een college Psychologie hoorde ik over synesthesie. Verbaast stak ik mijn hand op en zei tegen de leraar: ik heb blijkbaar synesthesie! Muisstil werd het in de collegezaal en enthousiast vertelde ik hoe ik letters, cijfers en dagen ervaar. Voor mij heeft elke letter een andere kleur, net als elk cijfer en elke dag. Mijn naam zie ik in mijn hoofd (niet op papier) zo: A (rood), N (geel), O (wit), U (roze), K (donkerblauw).

Kleuterschool
Wetenschappers kunnen niet verklaren of synesthesie is aangeboren of aangeleerd. In mijn geval is het, denk ik, aangeleerd. Met een vriendinnetje van de kleuterschool had ik het over synesthesie en zij heeft dit ook. Wat blijkt: de maandag heeft voor ons beiden een gele kleur. Hoe komt dit? Als het maandag was, hing de juf een gele poster op aan het bord. Waarschijnlijk hebben onze hersenen toen gedacht: oh, bij de maandag hoort een gele kleur. We legden een link tussen een dag én een kleur. Als kleuter zit je in een leerzame fase. Ik ben ook erg benieuwd hoe het alfabetbord van de kleuterklas eruit zag in 1997. Wellicht heb ik die letterkleuren van dat alfabet ook wel overgenomen.

Voordelen en nadelen
Lezen en leren gaat bij mij anders dan anderen. Op de middelbare school was ik een kei in het stampen van Franse woordjes: ik onthield de kleurcode. Telefoonnummers en productprijzen onthouden: eitje. Korte feiten leren gaat prima, maar lange stof vind ik moeilijk, omdat ik dit niet in kleur kan ordenen. Op de basisschool had ik ontzettend veel moeite met lezen en voorlezen. Mijn hersenen focusten alleen op de kleuren van de letters en niet op de betekenis van het woord of hoe je het woord uitspreekt.

Trainen
Ik wist dat ik moeite had met tekst lezen en schrijven. Het kost mij veel mentale energie. Ik wilde beter worden in taal, dus ik dwong mezelf korte verhaaltjes te schrijven en meer te lezen. Dit heeft resultaat gehad, want na twee jaar journalistiek en drie jaar communicatie ben ik nu aan het schrijven voor Girlscene. Ik zette mijn synesthesie om in iets positiefs: een uitdaging.

Ik hoop je verrast te hebben met mijn verhaal. Misschien lees je dit artikel en denk je: goh, dat heb ik ook… Plaats dan zeker hieronder een reactie en deel je verhaal!

Heb jij ooit eerder gehoord van synesthesie?

Bron: Wikipedia, Synesthesie.nl, Writersblock 
Beeld: Thinkstock