Direct naar content
Lifestyle

Welke camera past bij jou?

Redactie
Redactie Leestijd: 5 minuten
Illustratie voor: Welke camera past bij jou?

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe camera… Je hebt een lijstje met wensen voor je nieuwe beauty en natuurlijk mag hij niet te duur zijn. Hoe kies je dan de camera die het beste bij je past? Evelien van Fotografille helpt je bij het maken van de juiste keuze. Volg deze 7 stappen en je vindt gegarandeerd je holy grail.

1 – Wat is er allemaal te koop?
Als je helemaal blanco in de wereld van de camera’s stapt dan komt er een enorme berg informatie op je af. Van alle bekende en minder bekende merken tot vaktermen zoals resolutie, brandpuntsafstand, verschillende standen en andere functies en mogelijkheden. Verder heb je ook verschillende soort digitale fototoestellen. Neem bijvoorbeeld een compactcamera, systeemcamera of spiegelreflexcamera. Alle drie het overwegen waard, maar je moet wel weten wat het inhoudt. Ga dus globaal op zoek en kijk wat er allemaal te vinden is. Met één rondje door een grote fotozaak of elektronica-zaak heb je al heel wat gezien.

2 – Waar ga je je camera vooral voor gebruiken?
Het eerste belangrijke punt waar je aan moet denken: waar ga je je camera vooral voor gebruiken? Een camera om mee te nemen naar concerten en festivals om daar goede foto’s (en filmpjes?!) te maken is heel anders dan een camera voor macrofotografie of voor het vastleggen van je reizen. Bedenk dus goed waar je hem vooral voor gaat gebruiken. Een camera voor op reis mag bijvoorbeeld niet te zwaar en groot zijn. Je gaat spijt krijgen wanneer je met pijn in je schouders van je cameratas door een tropisch regenwoud loopt. Tijdens concerten mag je bijna nooit een spiegelreflex meenemen. Zelfs een systeemcamera met verwisselbare lens is vaak niet toegestaan. Houd hier dus rekening mee bij je keuze.

3 – Denk je dat je lang blijft fotograferen?
Een punt waar je misschien niet zo snel over nadenkt, maar wat best belangrijk kan zijn voor de aanschaf van je nieuwe camera. Stel je twijfelt nu tussen een systeemcamera of een spiegelreflex en je weet zeker dat je nog jaren blijft fotograferen omdat het echt en belangrijke hobby is? Dan zou ik voor een spiegelreflex kiezen. Waarom? Omdat je lenzen die je dan koopt kunt blijven bewaren en voor eventuele andere body’s kunt gebruiken. Wanneer je overstapt na een paar jaar van je systeemcamera naar een spiegelreflex dan heb je helemaal niets wat je kunt blijven gebruiken.

4 – Wat zijn je wensen?
Wil je dat je camera kan filmen? De meeste camera’s kunnen dit inmiddels wel, maar wil je ook dat hij gezichtsherkenning heeft, of automatische focus? Dit is zeker niet bij iedere camera het geval. Let hier dus goed op bij je zoektocht. Daarnaast kan het belangrijk voor je zijn dat je camera goed presteert in het donker. Dat je een macrofunctie hebt, of dat je panorama’s kunt maken. Of je wilt alles handmatig in kunnen stellen maar wilt géén grote spiegelreflexcamera. Stel een lijstje op met de wensen die je hebt en kijk dan online naar reviews waarbij hierop getest wordt. Sinds kort zijn er ook steeds meer camera’s met WiFi te koop. Als je dit handig vindt kun je ook hier rekening mee houden.

5 – Vragen staat vrij!
Heb je vragen en kun je antwoorden niet vinden op internet? Ga dan naar een winkel en stel je vraag. Ze verwachten heus niet dat je meteen een camera bij hun koopt, maar zij kunnen je wel helpen en adviseren. Persoonlijk vind ik het fijner om op een doordeweekse dag naar een winkel te gaan. De mensen die er dan werken zijn vaak fulltime medewerkers en hebben er meestal iets meer verstand van dan een weekendhulp of koopavond-medewerker. Dit is natuurlijk zeker niet altijd het geval, maar puur gebaseerd op mijn ervaring. Je hebt snel genoeg door wanneer een medewerker er echt verstand van heeft of je alleen iets aan probeert te smeren.

6 – Waar ga ik mijn camera kopen? 
Er zijn honderden winkels en webshops waar je jouw camera kunt kopen. Nu is de vraag… koop je je camera puur op de plek waar hij het goedkoopste is? Of ga je voor meer service en koop je hem op een plek waar je goed advies hebt gehad en waarschijnlijk beter geholpen wordt wanneer er iets kapot is? Een camera heeft heel veel techniek in zich waar natuurlijk altijd iets mee kan gebeuren. Daar ga je niet van uit, maar als dat het geval is en je moet heel veel moeite doen om hem gerepareerd te krijgen bij de goedkoopste webshop die je kon vinden dan word je daar niet blij van. Kies dus niet meteen voor de goedkoopste optie. TIP: Als je geen haast hebt kun je ook wachten op acties. Canon heeft bijvoorbeeld vaak cash-back acties, maar ook winkels hebben hun eigen acties. Zeker wanneer er een nieuw model uitgebracht wordt gaat de prijs van het ‘oudere’ model omlaag!

7 – Dé dag waar je op hebt gewacht!
Heb je je camera eindelijk in huis? Super! Vergeet niet om alle bonnetjes en garantiebewijzen veilig op te bergen. Daarna is het natuurlijk tijd om hem te testen en vooral heel veel plezier te beleven met je nieuwe aankoop. Veel plezier! 


bron

Welke camera heb jij? Heb je iets aan deze tips?