Liefde op het eerste gezicht is iets wat een enkeling van ons werkelijk mee mag maken en anders mag aanschouwen in films en series. Daar wordt het afgebeeld als iets magisch waarbij de aantrekkingskracht tussen twee personen voor buitenstaanders nog net niet voelbaar is. Maar kan dit eigenlijk wel?
Liefde op het eerste gezicht
Volgens films, series en boeken bestaat dit fenomeen zeker weten, maar geloven wij mannen en vrouwen er eigenlijk in? Volgens een onderzoek van Elite Singles uit 2017 gelooft de meerderheid van de Amerikanen, namelijk 66%, in liefde op het eerste gezicht. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat maar liefst 61% van de vrouwen erin gelooft en zelfs 72% van de mannen! Dat is bijna driekwart van de mannelijke bevolking. Volgens biologisch antropoloog Helen Fisher is dit simpel uit te leggen. “Romantische liefde loopt langs elektrische en chemische paden door de hersenen die onmiddellijk kunnen worden geactiveerd. Mannen worden statistisch gezien sneller verliefd en hebben vaker liefde op het eerste gezicht ervaren, waarschijnlijk omdat ze visueler zijn.”
Lees ook:
Onderzoek: zingen met collega’s op werk is stress verminderd
Onderzoek
Het bovenstaande onderzoek bewijst alleen dat meer mensen geloven in het fenomeen, maar is het neurologisch gezien mogelijk? Het antwoord is, soort van. Er zijn drie fasen van verliefd worden, namelijk: lust, aantrekkingskracht en gehechtheid. Vanuit biologisch oogpunt heeft elk stadium een eigen doel. Vanuit de oermens heeft liefde namelijk alles te maken met het in standhouden van voortplanting. Lust is het stadium waarin je niet van de ander af kan blijven. De niveaus van hormonen schieten door het dak, waardoor deze gevoelens of verlangens vaak worden verward met liefde en liefde op het eerste gezicht. Na lust komen de fases van aantrekking en gehechtheid, fases die meer richting verliefdheid gaan. Liefde is volgens bioloog en relatie-expert Dawn Maslar iets wat tijd kost en niet zomaar met een eerste blik ontwikkeld wordt.
Dus is liefde op het eerste gezicht echt mogelijk? Vanuit biologisch oogpunt niet persé, maar vanuit romantici gezien zeker wel. Daarnaast gelooft maar liefst 66% van de bevolking dat liefde op het eerste gezicht bestaat dus maakt het dan uit als de biologie iets anders uitwijst? Voor ons in ieder geval niet. Zoals biologisch antropologe Helen Fisher zegt: “Liefde is de grootste prijs van het leven.” En zo is het!