Direct naar content
Nieuws

Nutri-Score: wat betekenen die letters op je eten eigenlijk?

Charlotte
Charlotte Leestijd: 3 minuten
De vijf letters van de Nutri-Score.

Je staat in de supermarkt, klaar om je favoriete snacks en ontbijtjes in te slaan. Overal op de verpakkingen zie je die mysterieuze gekleurde labels met letters erop: A, B, C, D of zelfs E. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En hoe kunnen ze jou helpen bij het maken van een betere keuze?

Boodschappen doen

Boodschappen doen lijkt simpel, maar zodra je voor het schap staat, kan het best overweldigend zijn. Welke yoghurt is het gezondst? Welke crackers bevatten de minste suikers? En hoe zit het met die ‘gezonde’ granola’s? Hier komt de Nutri-Score goed van pas! In plaats van eindeloos etiketten te lezen, kun je snel de labels checken en zien welke optie een betere samenstelling heeft. Zo hoef je niet per se voedingsdeskundige te zijn om slimme keuzes te maken—de Nutri-Score doet het werk voor je.

Wat is de Nutri-Score?

Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo in Nederland. Dit logo helpt je om in één oogopslag te zien hoe een product scoort op voedingswaarde. Hoe groener en hoe dichter bij de letter A, hoe beter de samenstelling van het product. Hoe meer richting oranje en E, hoe minder gezond de keuze is. Maar let op: dit betekent niet dat een product met een A automatisch supergezond is, het betekent alleen dat het binnen dezelfde productcategorie een betere optie is.

Hoe werkt de Nutri-Score?

De Nutri-Score kijkt naar de samenstelling van een product en geeft een score op basis van de goede en minder goede voedingsstoffen. Producten krijgen pluspunten voor gezonde ingrediënten zoals:

  • Eiwitten
  • Vezels
  • Fruit, groente en peulvruchten

En minpunten voor voedingsstoffen waarvan je minder moet binnenkrijgen, zoals:

  • Suikers
  • Verzadigd vet
  • Zout
  • Veel calorieën

Hoe beter de balans, hoe hoger de score

Vergelijken = slimmer kiezen

Stel, je hebt zin in ontbijtkoek. Er zijn verschillende soorten: ontbijtkoek zonder suiker, ontbijtkoek met minder suiker en ontbijtkoek met kandij. Hier komt de Nutri-Score om de hoek kijken. Ontbijtkoek zonder suiker scoort een donkergroene A, terwijl ontbijtkoek met kandij een oranje D krijgt. Dit betekent dat de suikervrije variant een betere samenstelling heeft dan de versie met kandij.

Maar let op! Je kunt de Nutri-Score niet gebruiken om totaal verschillende producten te vergelijken. Een mueslireep met een B is bijvoorbeeld niet per se een betere keuze dan een pot pindakaas met een D, omdat het om compleet verschillende soorten voeding gaat.

Waarom is Nutri-Score handig?

De Nutri-Score helpt vooral bij producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals snacks, frisdranken en kant-en-klare maaltijden. Hierdoor kun je binnen die categorieën de beste optie kiezen. Maar onthoud: het blijft belangrijk om gevarieerd en gebalanceerd te eten. Gebruik het als een handige gids, maar laat het niet de enige factor zijn bij het maken van je keuzes!

Dus, de volgende keer dat je in de supermarkt staat en twijfelt tussen verschillende producten, check even de Nutri-Score en kies slimmer. Zo maak je makkelijker gezondere keuzes, zonder dat je lang hoeft na te denken!

Bron: Rijksoverheid