Lifestyle

Nieuwe auto gekocht? Met deze dingen moet jij rekening houden

auto gekocht

Biiig moment: je hebt een nieuwe auto gekocht! Misschien wel je allereerste ooit. Megaspannend natuurlijk. Maar voordat je je eerste rit in je nieuwe wagentje kunt gaan maken, zijn er een aantal zaken die je geregeld moet hebben. Een fijne autoverzekering bijvoorbeeld, maar ook het overschrijven van je auto en een APK-keuring. Waar te beginnen? We’ve got you.

1. Regel gelijk een autoverzekering

Auto binnen? Ga dan gelijk een autoverzekering afsluiten. Zelfs als je nog geen meldcode binnen hebt (daarover meer in punt 2). Je mag namelijk pas een rit maken als je autoverzekering geregeld is. Lees je in en vergelijk op je gemak de beschikbare verzekeringen. Welke dekking het beste in jouw situatie past, hangt af van jouw wensen, budget en (leeftijd van) je auto. Je moet tenminste een WA autoverzekering hebben, maar als je een nieuwe(re) auto hebt gekocht, kan het wijs zijn om een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) autoverzekering te kiezen.

2. Meldcode en tenaamstellingscode in the pocket?

Na de aankoop van je auto krijg je:

  • van de verkoper een tenaamstellingsverslag met een viercijferige meldcode. Deze heb je nodig om de aanvraag van je autoverzekering te voltooien.
  • een tenaamstellingscode, de kentekencard/tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Dit heb je bij het postkantoor nodig om het kenteken van de auto op jouw naam te zetten.

 

Tip: bewaar de tenaamstellingscode goed, maar vooral apart van de kentekencard. (Iemand met slechte bedoelingen kan namelijk met deze code en de kentekencard het kenteken op eigen naam zetten en je auto verkopen!)

 

3. Zet het kenteken op jouw naam

Nu moet je ook het kenteken op je eigen naam zetten. (Dat is wat ook wel het overschrijven van je kenteken wordt genoemd.) Dat kan gewoon bij de meeste autodealers. Maar als je de auto van een particuliere verkoper overkoopt, dan kun je dit ook zelf online regelen, met je DigiD-app via de website van de RDW. Als je dit liever niet online doet, bezoek dan een RDW-balie of kentekenloket (bijvoorbeeld bij een postkantoor).

 

Vervolgens krijg je van de RDW de kentekencard thuisgestuurd. Hierop staan belangrijke gegevens van je nieuwe auto en van jou als eigenaar. Bewaar dit pasje in je portemonnee.

4. Voordat je eindelijk mag gaan rijden

Heb je je rijbewijs? Autoverzekering geregeld en auto overgeschreven? Heeft je diesel of benzine auto van een paar jaar oud een geldige APK? Betaal je wegenbelasting? Van harte: je mag eindelijk de weg op met je nieuwe auto. Veel rijplezier!

 

 

Must reads 👀