1. Geld verdienen
Veel mensen willen tijdens deze landelijke feestdag toch even een zakcentje verdienen. En als iedereen toch op straat te vinden is, dan kan je net zo goed een kleedje neerleggen en je spullen proberen te verkopen. Er zijn dan ook genoeg kraampjes en rommelmarkten waar je terecht kan op deze feestelijke dag. We kopen alles wat oranje is, een poncho tegen de plotselinge regen of een te gekke zonnebril. Op deze manier kunnen straatverkopers een heleboel geld verdienen. Met een goede dag verdienen ze wel tot 90 euro per dag.
2. Veel geld uitgeven
Naast dat er een groep mensen geld aan het verdienen is, is de meerderheid juist geld aan het uitgeven. Oranje items laten we namelijk moeilijk liggen. We willen allemaal een toffe outfit om te matchen met onze landelijke kleur. Ook voor gadgets, sieraden of andere spulletjes staan we in de rij bij de marktkraampjes. We geven op deze dag met z’n alle bij elkaar wel 100 miljoen euro uit aan alleen oranje items. WOW! Helaas belanden de meeste aankopen na Koningsdag vaak gewoon weer in de kast.
3. Eerste koning
Het derde weetje over Koningsdag gaat over onze koning Willem-Alexander. Hij is namelijk niet zomaar een leider van ons land, hij is de eerste mannelijke vorst in wel 123 jaar! Hiervoor waren het vrouwen die ons lang regeerde. Dit is het tiende jaar op rij dat we deze bijzondere dag Koningsdag noemen. Gefeliciteerd Willem!
Lees ook:
Proost: déze oranje wijn is perfect voor Koningsdag
4. Veel tompouce
Op een dag zoals vandaag, mag een oranje tompouce natuurlijk niet ontbreken. Ieder jaar stijgt de omzet van deze onweerstaanbare lekkernij. Volgens 41 procent van de Nederlanders is de tompouce het lekkerste gebakje op Koningsdag. Haal vandaag nog jouw oranje snack bij HEMA of een luxe variant bij een ambachtelijke bakker. Yummy!
5. Vieren nooit op zondag
Misschien is het je wel eens opgevallen dat we Koningsdag nooit op zondag vieren. Als het dan toevallig wél op zondag valt, wordt de verjaardag van de koning gewoon op een andere dag gevierd. Voor veel mensen is zondag een rustdag en die maandag wordt er vaak weer gewerkt. Koningsdag is een dag waar iedereen even mag genieten en vrij hoort te zijn. Dat betekent dat je vandaag dus lekker niet naar school of werkt hoeft.
6. In andere landen gevierd
Nog een leuk weetje is dat we Koningsdag niet alleen in ons kikkerlandje vieren, maar ook op de eilanden Curaçao, Sint-Maarten en Aruba wordt de feestelijke dag gevierd. Vandaag zijn dus niet alleen de Hollanders in de feeststemming, maar ook andere landen doen gezellig mee. Toch zijn wij hét land dat bekend staat om de kleur oranje, dus daar zijn wij dan wel écht uniek in. Pak vandaag dus extra uit en kleed je volledig in het oranje. Nog wat tips nodig? Lees hier de beste oranje trends van dit moment!
7. Waterloodag
Vandaag vieren we natuurlijk Koningsdag, maar dat heeft niet altijd deze naam gehad. Vroeger heette de feestelijke dag namelijk de Waterloodag. We vierden deze feestdag dan ook op 18 juni, in plaats van 27 april. Op deze datum vierden de Hollanders dat Napoleon werd verslagen bij Waterloo, vandaar de naam. De viering werd gestopt in 1940, dus dat is alweer een lange tijd geleden. Op de dag van vandaag vieren we nog steeds de verjaardag van onze koning en mogen we genieten van lekkere hapjes en gezellige borrels.
8. Koningschap
De feestelijke dag is weer aangebroken, dus alle oranje vlaggetjes hangen weer buiten. Dat wordt niet alleen voor de gezelligheid gedaan, maar ook voor onze jarige job, de koning. Vandaag viert Willem-Alexander zijn tienjarige koningschap in Rotterdam. Gelukkig doet hij het nog steeds met veel plezier en mogen we daarom ook zeker blij zijn met onze trouwe koning.
Lees ook:
Proost! Dit is hét Koningsdag drankje van 2023
9. Koninginnedag
Weet je het nog? Tien jaar geleden vierden we niet Koningsdag, maar Koninginnedag! We proostten op de verjaardag van queen Beatrix, alleen wist je dat dat helemaal niet haar eigen verjaardag was? Zelf is Bea op 31 januari jarig, maar doordat het dan nog winter is en het weer erg kan tegenvallen, heeft ze de verjaardag van haar moeder aangehouden, 30 april. Toen Willem-Alexander de kroon op zijn hoofd kreeg, besloot hij de datum drie dagjes naar voren te schuiven, wél op zijn echte verjaardag.
10. Wilhelmina
Het laatste weetje alweer over Koningsdag. Veel mensen wisten waarschijnlijk niet, dat we veel te danken hebben aan Wilhelmina. Op 31 augustus vierde we haar verjaardag, waardoor een Utrecht krant bedacht om haar verjaardag te gaan vieren in het Utrechtse Oranjepark. Ook in de loop van de jaren kwamen er steeds meer steden bij die de verjaardag vierde. Op haar elfde werd ze gekroond en sindsdien was het 31 augustus Koningendag. Veel mensen vieren Koningsdag daarom nog steeds in het Willemina Park. Wat zijn jou plannen vandaag ;-)?